töröklira2
Deviza

Az egész devizapiacot megrázhatja egy vasárnapi fordulat

Szabó Dániel
Törökország kulcsfontosságú elnök- és parlamenti választásokat tart május 15-én. A befektetők teljesen bizonytalanok az eredményt illetően, így érthető módon a legtöbben nem vállalkoznak arra sem, hogy megjósolják, hogyan reagálnak majd a piacok az eredményre. Viszont a teljes feltörekvő devizapiacot befolyásolhatja a végkimenetel, így a forintot is elérhetik a hatások.

Vasárnap tartanak sorsdöntő választásokat Törökországban, amelynek legfontosabb kérdése, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök erősen irányított gazdasága és a féktelen infláció okozta megélhetési válság milyen esélyeket teremt az ellenzéki kihívójának, Kemal Kilicdaroglunak.

Illetve az is kiderül, hogy egy esetleges hatalomátadás után Törökország visszatér a liberális ortodoxiához, vagy marad a piaci logikával szembemenő szabályozói és politikai környezet. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát most vasárnap, akkor a május 28-i második fordulóig a bizonytalanság csak fokozódhat.

Utóbbira ráadásul minden esély megvan, mert a felmérések minimális előnyt mutatnak az ellenzéki kihívónak, de technikailag 50-50 százalék közelében van mindkét jelölt támogatottsága. Pedig hiába az évek óta tartó gazdasági válság, Erdogan esélyei az év eleji földrengések rossz kezelése miatt romlottak drasztikusan.

A líra az elmúlt másfél évben értékének csaknem 95%-át elvesztette, így a török fizetőeszköz sorsáról a piaci szereplők csak annyit mernek biztosan állítani, hogy

bármi is legyen az eredmény vasárnap, nagy árfolyammozgás lesz a devizapiacokon.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Erdogan ragaszkodása az alacsony kamatlábakhoz, valamint az, hogy az elnök a monetáris politika irányítását is magához ragadta, már elüldözte a külföldi befektetőket, de sokan azt mondják, hogy visszatérnek, ha hatalomátadás lesz Ankarában.

A választások kimenetele az idei legizgalmasabb esemény a feltörekvő piaci devizák piacán. Emiatt ráadásul a forint árfolyamra is lehet közvetett hatása annak, ha a török bizonytalanság fokozódna.

A Reuters összefoglalója szerint, ha csak szerény politikai változások történnek, vagyis Erdogan hatalmon marad, és pártja többségben marad a török parlamentben, akkor a JPMorgan előrejelzése szerint

A LÍRA-DOLLÁR árfolyama A JELENLEGI 19,5-es szintről akár 30-ra emelkedhet, vagyis azonnali további 50%-os leértékelődés következhet be.

Carl Ross, a GMO alapkezelő vezetője arra figyelmeztet, hogy Törökország óriási válsággal nézhet szembe, mivel a devizatartalékok kimerültek, a bankokra nyomás nehezedik, a megtakarítások elszivárognak, a pénzügyi stabilitás ingatag - vagyis a gazdaság összeomolhat.

Bár Törökország adósságállománya még mindig jóval alacsonyabb, mint a legtöbb országé, de a Moody's és a Fitch hitelminősítése a 2016-os befektetésre javasolt kategóriából mostanra bóvliba vágta az országot. Azok számára, akik még mindig vállalatokba fektetnek be aggasztó lehet, ha a líra zuhanása folytatódik, és a kamatlábak 30%-40%-ra vagy akár 50%-ra ugranak (ahogy azt a piaci árazás az ellenzék győzelmének forgatókönyvében sugallja), mivel így a hitelfelvételre szoruló cégek bajba kerülhetnek.

Hiába nem sötét a kép, belülről bomlik a gazdaság

A Danske Bank elemzése szerint pedig aggasztó elem az is, hogy annak ellenére, hogy az államadósság a GDP 40%-a alatt van, és a költségvetési hiány a GDP 0,9%-át teszi ki, Törökország egyensúlyhiánya folyamatosan növekszik: januárban rekordmagas volt a folyó fizetési mérleg hiánya, és a líra gyakori intervenciói miatt a devizatartalék állománya már elenyésző. Viszont ebben a környezetben pozitív fejlemény lehet, ha az ellenzék győz, és az új kormány ígéretének megfelelően visszaállítja a központi bank függetlenségét, akkor bár rövid távon a líra rendkívül volatilitássá válna, de középtávon felértékelheti a devizát.

Az ellenzék kormányzási képességét azonban korlátozhatja az AKP széles körű jelenléte a közhivatalokban, vagyis fontos, hogy ne csak az elnökválasztást, de a parlamenti mandátumversenyt is megnyerjék.

töröklira
2023. május 6-án Törökország ellenzéki szövetségének vezetői nagyszabású politikai kampánygyűlést tartottak Isztambul Maltepe kerületében. Ali Babacan, a Deva párt elnöke beszél a tömeghez, kezében egy 200 török líra értékű bankjeggyel Erdogan monetáris politikáját kritizálva. Forrás: Diego Cupolo/NurPhoto/Getty Images

Ahogy arra a CNBC elemzésében rávilágít, a rövid távú devizasokk lehetősége ellenére sok befektető optimista a török gazdaság hosszú távú kilátásait illetően, ha az ellenzék győz. A központi bank függetlenségének helyreállítása mellett az új kormány várhatóan prioritásként kezeli majd a strukturális reformokat, például a jogállamiság javítását, a korrupció visszaszorítását és a tulajdonjogok megerősítését.

Ezek a reformok segíthetnek a külföldi befektetések bevonzásában és a gazdaság stabilizálásában, amelyet a Covid-19 járvány és a régóta fennálló strukturális, a korrupció és a hatalom által okozott torzítások kiszámíthatatlanná tettek. E reformok sikere azonban attól függ, hogy az ellenzék képes lesz-e hatékonyan kormányozni a kormánypárt és szövetségesei ellenállásával szemben.

Nagyobb baj, ha marad Erdogan?

Ha Erdogan és az AKP győz, nem világos, hogyan reagálnak majd a piacok. Sok befektető attól tart, hogy a kormány folytatja unortodox gazdaságpolitikáját, például alacsonyan tartja a kamatlábakat, és tovább csorbítja a központi bank függetlenségét. Ez további árfolyam-ingadozáshoz, magasabb inflációhoz és potenciális adósságválsághoz vezethet.

Az aggodalmak mellett a választásoknak a török demokráciára és az emberi jogokra gyakorolt hatásától is tartanak. Erdogant bírálták a politikai ellenfelek, újságírók és civil társadalmi csoportok elleni kemény fellépése miatt. Ha ő nyer, valószínű, hogy ezek az erőszakos meghurcolások folytatódnak, ami miatt a befektetők messzire elkerülhetik az országot, attól tartva, hogy ők is célponttá válnak.

Összességében a török választások kimenetele rendkívül bizonytalan - a felmérések szerint fej-fej mellett állnak a jelöltek -, és a piacok rövid távon valószínűleg változékonyak lesznek, függetlenül attól, hogy ki nyer. Ha azonban az ellenzék győzedelmeskedik, van remény arra, hogy az országban olyan, kulcsfontonsságú reformokat hajtanak végre, amelyek segítenék a gazdaság stabilizálását és a külföldi befektetések vonzását. Tehát a piacok inkább Erdogan távozásának örülnének.

Címlapkép: A politikai változásokra mindig volatilisen reagál a török líra, így a választások előtt mindig nagyobb a pénzváltók forgalma. Május 7-én egy isztambuli váltónál állnak sorba az eberek. Forrás: Burak Kara/Getty Images

moszkva-voros-ter-oroszorszag-kreml
török líra
szerbia-koszovo-konfliktus
Kevesebb fizetést ígérő álommunkahelyért hagyják ott a bankokat a dolgozók
spanyolország zászló
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
török líra