Előfizetői tartalom

Intenzív MNB-vágásokat áraz még a piac, ami sérülékennyé teheti a forintot

Miközben a piac még egyharmados eséllyel azt árazza, hogy a Fed novemberben újabb kamatemelést hajt végre, és az EKB-nál sincs ez még kizárva, aztán jövő nyárig talán némi kamatvágás jöhet, aközben idehaza a piac folytatódó lendületes kamatvágásokat áraz az MNB-től, ami sérülékennyé teszi a forintot a gyengülés irányába. Ezt a kockázatot növeli, hogy nemcsak a rövid futamidejű fejlett piaci állampapír hozamok járnak sokhavi, vagy akár sokéves csúcs közelében a kamatemelési kilátások miatt, hanem a 10 éves papíroké is; az Egyesült Államokban például egy kritikus szintet ostromol 4,3% közelében a 10 éves kötvényhozam, így a magyar hozamfelár másfél éves mélypontra szűkült. Ha tehát a magyar piacokkal kapcsolatos befektetői bizalom akár külső, akár belső ok miatt meginog a következő időszakban, akkor a magyar eszközök által kínált, beszűkülő hozam/kamat prémium akár nagyobb eladási hullámokat is okozhat a kötvény-, illetve a devizapiacon.

Az elmúlt hetekben megjelent amerikai makroadatok összességében továbbra éberségre késztetik a Fedet az inflációs kockázatok miatt, így nem véletlen, hogy mára 35%-os esélyűre emelkedett az a forgatókönyv, hogy a Fed november 1-jén újabb 25 bázispontos kamatemelést hajt végre 5,5-5,75%-ig. Aztán jövő nyárig talán összesen 50 bázispontos Fed kamatvágásra kerülhet sor a jelenlegi piaci árazások alapján.

Ezzel párhuzamosan idehaza a főként bázishatások miatt meredeken süllyedő magyar infláció és a gyenge gazdasági teljesítmény miatt a piac kitartóan folytatódó MNB kamatvágásokra számít az MNB-től.

Most a határidős kamatpiac azt árazza, hogy az 1 hónap múlva induló 3 hónapos határidős kamatláb (1X4-es FRA) 13,3% körüli lesz, ami arra utal, hogy a piac arra számít: a most 15%-os egynapos jegybanki betét kamatláb jelentősen tovább süllyed, a három hónap múlvai 3 hónapos FRA pedig novemberre azt árazza, hogy a kamatláb 12,3% körülig esik, tehát közel havi 100 bázispontos jegybanki kamatvágást áraz a piac.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés