Előfizetői tartalom

Kiszámoltuk, hogyan kerülhető el az idei magyar recesszió

A tegnap megjelent, a várakozásoknál jóval gyengébb második negyedéves GDP-adatok után több piaci elemző felvetette, hogy veszélybe került a kormány minimumcélja, hogy 2023 egészében legyen gazdasági növekedés. Illusztratív számítások keretében megnéztük, milyen második fél évre van szükség a magyar gazdaságtól, hogy a gazdaságpolitika céljai megvalósuljanak. Kifejezetten erősre.

Idén a második negyedévben 0,3%-kal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest. Ezzel jócskán alulmúlta a várakozásokat, és immár negyedik negyedéve (az eddig ismert leghosszabb ideje) recesszióban ragadtunk.

Az év első felében a reál-GDP 1,7 százalékkal maradt el 2022 hasonló időszakához képest. A kormány hivatalos (bár egyre kevésbé hangoztatott) célja az idei év egészére 1,5%-os növekedés, ami már a második negyedéves adat tegnapi megjelenése előtt is elég valószínűtlennek tűnt. Minimum elvárásként az fogalmazódik meg, hogy az idén "elkerüljük a recessziót", ami a gazdaságpolitika értelmezésében azt jelenti, hogy a 2023-as éves átlagos GDP-változás pozitív legyen. De milyen második félév kell ahhoz, hogy az első félév 1,7%-os esése az év egészét nullára, vagy esetleg +1,5%-ra javítsa? Ehhez végeztünk néhány egyszerű számítást.

Erős fordulat

Először is érdemes megtekinteni a gazdasági növekedés közelmúltbeli trendjét. Mint az alábbi ábrán látható, a koronavírus-válság utáni helyreállás 2022 második felében akadt el, azóta enyhe lejtmenetben van a GDP, negyedévről negyedévre -1 és -0,3 százalék közötti eséssel.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés