Előfizetői tartalom

Újabb falat törhet át a forint – meddig bírja erővel?

Az elmúlt napokban a 380-as lélektani szint alá erősödött a forint az euróval szemben, hétfőn több mint háromhónapos csúcson járt a magyar deviza. Ez elsősorban a kedvezőre forduló nemzetközi hangulat és az uniós forrásokról érkező pozitív hírek eredménye, miközben külkereskedelmi mérlegünk többlete és a még mindig relatíve magas magyar kamatszint folyamatosan támogatja a forintot.

Múlt pénteken augusztus vége óta először törte át a 380-as szintet az euró-forint árfolyam, egyelőre azonban nem tudott jelentősen eltávolodni ettől a lélektani határtól a magyar deviza. Vagyis kifejezetten jó erőben van a forint, hiszen október elején még 390 felett járt a jegyzés.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A régiós versenytársakkal összehasonlítva sem lehet okunk panaszra, hiszen egy hónap alatt 2,3 százalékos erősödést produkált a magyar fizetőeszköz, miközben a lengyel zloty 2,8 százalékot javított, a cseh korona viszont 0,3 százalékkal gyengült. Az év eleje óta a forint és a zloty fej fej mellett erősödött kicsit több mint 5 százalékot, a korona viszont 1,8 százalékos esésben van eddig 2023-ban.

Elsősorban a nemzetközi hangulat segített

Korábban több szakértő is figyelmeztetett arra, hogy korlátozott a forint erősödése előtt a tér. A nyáron látott 370 alatti euróárfolyam elérésére nem sokan láttak már esélyt az év végéig. De mi történt a forinttal, hogy hirtelen megtáltosodott?

Mi történt a forinttal?

  • Javult a nemzetközi hangulat
  • Vannak fix lábai a magyar devizának
  • Áttörés jöhet az uniós pénzekkel kapcsolatban
  • Mit mond a technika?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés