forint árfolyam
Deviza

Mi vár a forintra 2024-ben? Optimista előrejelzés érkezett

Beke Károly
Az uniós forrásokról várható megegyezés farvizén kismértékben erősödhet a forint 2024-ben, így a jövő év végére 370-ig eshet az euró jegyzése – olvasható az ING Bank friss elemzésében. A magyar devizát segítheti a régió legmagasabb visszatekintő reálkamata is a következő hónapokban.
A forint 2024-es kilátásairól is szó lesz a Portfolio következő klubján, melyen előfizetőként ingyenesen vehet részt. Tartson velünk!

Közeleg a megállapodás az EU-pénzekről

Elnézve a forint helyzetét, az lehet az érzésünk, hogy voltunk már ezen a ponton, amikor 2022 végén az Európai Bizottság és a magyar kormány hosszas huzavona után megállapodott, ami a forint kilátásait is javította – véli friss elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. Azóta eltelt egy év, de a jogállamisági eljárás keretében nem láttunk sok pozitívumot. Azonban közel lehet az „igazság pillanata”, bár a javulás fájdalmasan lassúnak tűnik.

Jelenleg egyik félnek sincs B-terve, ezért november végén vagy december elején létrejöhet egy részleges megállapodás Budapest és Brüsszel között

- véli Virovácz.

Az elemző szerint egy ilyen részleges megegyezés a 13 milliárd eurónyi blokkolt kohéziós forrás jelentős részét felszabadíthatja. Ez pedig jelentős és tartós támaszt nyújthat a forintnak.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A pozitív reálkamat is a forint mellett szól

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kapcsán az ING elemzője arra számít, hogy a következő hónapokban is folytatódik majd az alapkamat fokozatos mérséklése. Ez rövidtávon 350 bázispont feletti pozitív visszatekintő reálkamatot eredményezhet. Később a dezinfláció lassulásával a jegybank olyan mértékben módosíthat a kamatcsökkentés mértékén, hogy legalább a 200 bázispontos visszatekintő reálkamatot fenntartsa.

Az ING előrejelzése szerint az infláció 5 százalék körül ingadozhat 2024-ben, a fentiek alapján Virovácz arra számít, hogy

valamikor a nyári hónapokban elérheti a 7 százalékot az alapkamat, majd az év végéig azon a szinten maradhat. Ha pedig ez megvalósul, akkor a régió legmagasabb reálkamata és kamatkülönbözete (carry) is támogathatja a forint erősödését.

A fizetési mérleg egyenlege is meggyógyul

Tavaly a forint egyik nagy hátránya a magyar fizetési mérleg egyenlege volt, mely az elszálló energiaárak miatt több mint 8 százalékos GDP-arányos hiányt mutatott. Idén azonban a világpiaci energiaára bezuhantak, miközben a belső kereslet esése az importot is jelentősen visszavetette. Ezek eredménye pedig folyamatos külkereskedelmi többlet volt, illetve a második negyedévben már a folyó fizetési mérleg egyenlege is többletes volt.

Az ING szerint a 2024-es kilátások még pozitívabbak, akár a GDP egy százalékát is elérheti a külső finanszírozási képességünk. Ennek oka, hogy a lejáró energiaszerződések helyett alacsonyabb áron kötnek újakat, illetve új ipari kapacitások kezdenek termelni, melyek az exportot támogathatják.

A fenti tényezők hatására összességében a bank szakemberei a forint mérsékelt erősödésére számítanak. Szerintük 2024 közepére akár 365-ig is erősödhet a forint, vagyis könnyen tesztelheti az idén nyár elején látott szinteket, majd a jövő évet 370 körül zárhatja az euróval szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images

budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Erősödött a forint