Előfizetői tartalom

Nagy lendületben van a forint, de felbukkant néhány akadály

Az elmúlt napokban fokozatosan erősödött a forint, utoljára tavaly november végén volt olyan erős, mint most. Optimizmusra van is ok, hiszen hosszas várakozás után végre elindulhattak az uniós kifizetések Magyarországnak. Megnéztük, milyen akadályokat kell leküzdenie a magyar fizetőeszköznek, hogy tovább erősödhessen.

Egyre erősebb a forint

A decemberi 386 forint közeli csúcsokhoz viszonyítva már több mint 8 egységet erősödött a hazai fizetőeszköz az euróhoz viszonyítva, annak ellenére, hogy a kamatelőny csökkenésével alapvetőbben egy, a külső tényezőkkel szemben jóval sebezhetőbb forintot lehetett vizionálni, ennek azonban egyelőre nyoma sincs, elsősorban az uniós forrásokkal kapcsolatos kedvező híreknek köszönhetően.

eurhuf

Mitől ilyen erős a forint?

A forintot erősítő hatások közül a legfontosabb egy fundamentális tényező. Az elmúlt egy évben a külkereskedelmi mérleg óriási többletbe fordult, tavaly novemberben már egyetlen hónapban 1,7 milliárd euróval haladta meg az árukivitel a behozatalt. Ez azt jelenti, hogy az áruforgalomhoz kötődő devizaváltások nettó forinterősítő hatásúak. Vagyis amíg az energiaválság időszakában a külső egyensúlyunk felborult, és ez nagy leértékelődési nyomást helyezett a forintra, addig most ennek épp a fordítottját láthatjuk.

Szintén forinterősítő hatású az uniós támogatások körüli vita (ideiglenes) nyugvópontra jutása. Az uniós források beáramlása ugyan a hazai gyakorlat szerint tranzakciós alapon nem okoz forinterősödést (az euró nem a devizapiacon, hanem a jegybanknál váltódik forintra), de a közvetlen hatások így is fontosak. Az EU-források megindulása enyhíti a költségvetés finanszírozási feszültségét, dinamizálja a gazdaságot, és az éles viták elcsitulása általánosságban is jótékonyan hat a befektetői kockázatérzékenységére.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés