Előfizetői tartalom

Gyorsabb mozgású sport, nagyobb forintkilengéssel

Portfolio
Meglepő is volt, meg nem is az MNB keddi kamatdöntése, hiszen a szakértők megosztottak voltak annak kapcsán, hogy 75 vagy 100 bázisponttal csökken a kamat. Mondhatnánk, hogy hozott is a jegybank, nem is: gyorsított a tempón, de hangsúlyozta, hogy csak átmenetileg. A forint azért így is gyengélkedni kezdett, és könnyen lehet, hogy a következő hetek nagy izgalmakat hoznak. Miért vágott nagyot az MNB? Mi a haszna és a kockázata a lépésnek? Mi vár a forintra?

A monetáris politika a lassú mozgású sportok közé tartozik. Nyugodtság kell hozzá, nem lehet rángatással kezelni. Ezt még Orbán Viktor mondta, több mint egy évtizeddel ezelőtt. A dolog azóta sem változott, ám a kormányzat mostanra már kevesebb türelmet tanúsít a magas kamatszinttel szemben, mint korábban.

A kabinet képviselői egyre gyakrabban szólalnak meg azzal kapcsolatban, hogy a magas kamatszint gátolja a gazdaság növekedését. Sőt, még a jegybank inflációs céljának emelése is felvetődött, ami kifejezetten kellemetlen üzenet olyan időkben, amikor évtizedek óta nem látott inflációs válságot élt meg az ország.

Kétségtelen, hogy a gazdasági helyzet most nem szívderítő egy politikus számára sem. Az egyik felelőse ennek szerintük a magas kamatszint. Az viszont tény, hogy a magas kamatra azért volt/van szükség, mert a gazdaság olyan sérülékeny, hogy nélküle tőkekivonás és árfolyamválság lenne/lett volna. Szinte mindenkinek élénken él az emlékeiben, amikor közel másfél éve a kamatemelési ciklus korai lezárása után 500 bázispontos vészkamatemelésre volt szükség.

Nagyot vágott az MNB, megbillent a forint

  • Miért csökkentett nagyot a kamaton az MNB?
  • Mi a haszna és a kockázata a lépésnek?
  • Milyen hatással lehet az a forintra?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés