Portfolio signature

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

Az elmúlt napok piaci turbulenciájának egyik nagy elszenvedője a japán jen volt. A fizetőeszköz már februárban 150-es szint fölé gyengült a dollárral szemben, április közepén viszont egy újabb ütést kapott, és egészen a 154,8-as, 34 éves mélypontot jelentő szintig esett vissza. A jen a 2022-ben kapott nagy ütéssorozatai után 2024 tavaszán ismét rivaldafénybe került.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A jen április leértékelődésének oka ugyanaz, mint ami a forintot is kibillentette: az amerikai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak. Előbb az inflációról közöltek kellemetlen adatot: az áremelkedés a várt felett alakult az Egyesült Államokban, az infláció újra emelkedett. Ezt követte a kiskereskedelmi adatok közlése, ami erős fogyasztásról árulkodik. Összességében feléledtek az inflációs aggodalmak az USA-ban, ami miatt mérséklődtek a kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások.

Azzal, hogy a Fed nem fog júniusban vágni, és az idei évre árazott két kamatcsökkentést is bizonytalanság övezi a befektetők körében, a dollár és jen kamatok közti különbség várhatóan nem fog szűkülni. Ez helyezett nyomást a japán fizetőeszközre, de nemcsak arra: a kötvénypiacon is az eladók voltak erősebbek, a 10 éves japán kötvény hozama emelkedett a napokban.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi okozza a japán jen gyengülését?
  • Mit tehet a jegybank és a kormány, hogy ezt megakadályozzák?
  • Miért nem akar a jegybank kamatot emelni?
  • Mi hozhatja el az enyhülést a jen számára?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés