FONTOS Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?
 
Előfizetői tartalom

Borul a bankok biznisze, új játékszabályokkal kényszerítik őket térdre

Biztonságosabbá, de a tulajdonosok számára kevésbé vonzóvá vált a világ bankrendszere az elmúlt 10 évben. A tavalyi évet átlagosan 9,0%-os tőkearányos megtérüléssel (ROE) zárták a bankok, ezzel már hat éve nem sikerül kitörnie a szektornak a 8-10%-os sávból. A feltörekvő piacok előnye rohamosan olvad, így hosszú évek után először meghaladta a fejlett országok bankjainak részvénypiaci értékeltsége a feltörekvőkét. A teljes pénzügyi közvetítőrendszer ma közel 260 000 milliárd dollárnyi forrást kezel, az ezen elérhető fajlagos bevétel azonban 2% alá csökkent, a technológiai, szabályozási változások erőteljesen veszélyeztetik a bankok domináns pozícióját.

Megjelent a McKinsey idei globális banki tanulmánya "Új szabályok egy régi játékhoz: bankok a pénzügyi közvetítés változó világában" címmel. Az alábbiakban összefoglaljuk az elemzés fontosabb megállapításait. A bankrendszer 10 év alatt sokkal biztonságosabbá vált: a legjobb minőségű tőkeellátottságot mutató Tier1 tőkeráta a 2007-es 9,8%-ról 2017-re 13,2%-ra emelkedett....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés