Egyetlen ábra arról, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság

2019. május 7. 09:46  english version   
nyomtatás
 
5 százalékra csökkent az idei első negyedévben a változó kamatozású lakáshitelek aránya a friss hitelszerződéseken belül - derült ki az MNB tegnap közzétett adataiból. A kiugró lakossági hitelfelvételről árulkodó márciusi statisztikákat tegnapi cikkünkben foglaltuk össze.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak kamatot és törlesztőrészletet itt!


Az idei első negyedévben a lakáshitelek
  • 5%-át legfeljebb 1 éves kamatperiódussal vették fel, egy évvel korábban ez még 28% volt,
  • 26%-át 1 évnél hosszabb, legfeljebb 5 éves kamatperiódussal vették fel, egy évvel korábban ez még 43% volt,
  • 59%-át 5 évnél hosszabb, legfeljebb 10 éves kamatperiódussal vették fel, egy évvel korábban ez még csak 24% volt,
  • 11%-át pedig 10 évnél is hosszabb kamatperiódussal (jellemzően a futamidő végig fix kamatozással) választották, egy évvel korábban ez még csak 5% volt.

Egyetlen ábra arról, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság


Eközben a meglévő lakáshitelek közel 60%-a még mindig változó kamatozású, vagyis legfeljebb 1 éves kamatperiódussal rendelkezik. Közéjük tartozik a korábbi devizaalapú lakáshitelek jó része, amelyeket 2015. február 1-jei hatállyal automatikusan 3 havi kamatperiódusú forinthitellé konvertáltak át. Nekik ugyan nagyot csökkent az elmúlt években a kamatuk és a törlesztőrészletük (hiszen a referenciakamatukat jelentő 3 havi BUBOR 2,1%-ról 0% közelébe esett, jelenleg 0,16%-on áll), azonban ki vannak téve a kamatkörnyezet esetleges jelentős emelkedéséből fakadó kockázatnak.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak kamatot és törlesztőrészletet itt!

A Magyar Nemzeti Bank friss ajánlásban kötelezte a bankokat arra, hogy tájékoztassák legveszélyeztetettebb ügyfeleiket a hosszú (legalább 5 vagy 10 éves) kamatperiódusra történő átállás lehetőségeiről, 129 ezer ügyfél 2020. január 31-ig kap erről levelet bankjától, majd ezt évente megismétlik. Részletesebben erről itt írtunk:

2019.05.02 10:52 Fontos levelet kap hamarosan 129 ezer veszélyeztetett jelzáloghiteles

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium