Előfizetői tartalom

Közeleg a svájci kamatdöntés és az "igazság órája"

Portfolio
Az előttünk álló héten magyar szempontból a keddi, a csütörtöki és a pénteki nap tartogathat izgalmakat, ha a makrogazdasági adatokat/jelentéseket nézzük. Holnap ismerkedhetünk meg az augusztusi inflációs mutatóval, míg csütörtökön jelenik meg az ipari termelési júliusi felülvizsgált adata. Ezen a napon kerül sor a Reuters havi elemzői konszenzusának ismertetésére, illetve az államháztartás augusztusi helyzetének bemutatását szolgáló sajtótájékoztatóra is. Szintén e napon tudhatjuk meg, hogy milyen kamatdöntést hoznak Svájban az illetékesek (erről részletek a második oldalon). Pénteken eljöhet az "igazság órája", ugyanis az Eurostat közzéteszi az EU tagállamainak 2004-es államháztartási és államadósság-adatainak második felülvizsgálatát. A végleges magyar adatokat a múlt héten jelentettük le Brüsszel felé, melyek nem túl fényes helyzetet jeleztek.

Magyar vonatkozások. Az alábbi táblázat magyarázatában láthatjuk, hogy a Brüsszel felé elküldött hiányszámok között az államháztartási hiányra 5.8%-os GDP-arányos érték szerepel. Ez azonban csupán 0.9%-pontos nyugdíjkorrekciót tartalmaz (ami alacsonyabbá teszi a deficit-adatot), holott az az MNB megítélése szerint 1.1%-ot tesz ki. Ez azt jelenti: elképzelhető, hogy végül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés