Előfizetői tartalom

Mi történt az első hét hónapban? (KSH)

Portfolio
A II. negyedévben a gazdasági növekedés 4.1%-os volt - áll a KSH gazdasági összefoglalójában. Júliusban az ipar és az építőipar bruttó termelése, valamint a kiskereskedelmi eladások volumene is hasonlóan, illetve nagyobb mértékben nőtt, mint az első félévben. Idén a kalászosgabona-termés (7,1 millió t) elmaradt a tavalyi rekordtól, de meghaladta az előző öt év átlagát. Folytatódott az állatállomány csökkenése. Júliusban a termékkivitel euróértékének növekedése (4.3%) némileg elmaradt a behozatalétól (5.5%). Az államháztartás hiánya január-augusztusban kevesebb volt, mint egy évvel azelőtt. Augusztusban a fogyasztói árak 3.6%-kal emelkedtek, hasonló mértékben, mint a megelőző hónapokban. A foglalkoztatottak száma június-augusztusban nem változott érdemben a tavalyihoz képest, a munkanélküliségi ráta 7.2%-ra nőtt. A reálkereset több mint 7%-kal meghaladta a tavaly első héthavit.

Gyorsuló növekedés. A bruttó hazai termék (GDP) részletes számításokkal alátámasztott II. negyedévi adatai megerősítik, egyben árnyalják a korábban közölteket. Az első negyedévi 2.9 (naptárhatással korrigálva 3.6%-os) növekedés után a második negyedévben a gazdaság teljesítménye 4.1%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit, így az első félévben a gazdasági növekedés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés