Előfizetői tartalom

Veres: nagyobb hiánylefaragást várhat el Brüsszel - inkább vállaljuk a kritikát

Portfolio
Az Európai Bizottság ma megjelenő állásfoglalásában várhatóan arra fogják majd ösztönözni Magyarországot, hogy jövőre a tervezett GDP-arányos 1.4%-os államháztartási hiánylefaragásnál nagyobb lépést tegyünk. Várhatóan kritikát fogunk kapni, hogy szabad-e ilyen helyzetben ilyen mértékben adót csökkenteni. A kormány a jövő adócsökkentésekről már meghozta a döntést, a visszakozás valószínűleg rosszabb lenne Magyarország versenyképessége szempontjából, mint a kritika felvállalása - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a Figyelőnek adott interjújában. A tárcavezető szerint nem célszerű a tervezett 1.4%-pontosnál (6.1%-ról 4.7%) nagyobb hiánycsökkentést végrehajtani, mivel az már kétségessé teszi a 4% körüli jövő évi gazdasági növekedést.

A pénzügyminiszter szerint az, hogy a Gripen-beszerzés jövőre megnöveli a tervezetthez képesti hiány (4.7%-ról 5.2% környékére), csupán elszámolástechnikai ügy, nem növeli a makrogazdasági szintű keresletet, és éppen ezért nem is kell lépéseket tenni a kimutatott hiány tervezetthez képesti magasabb szintjének ellensúlyozására (pótlólagos hiánylefaragás). Veres jelezte...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái