Előfizetői tartalom

Nem esélytelen Nyugat-Európa - K+F központtá válik Magyarország

Portfolio
A nyugat-európai gyártóknak többet kell költeniük kutatás-fejlesztésre (k+f), és javítaniuk kell innovációs képességüket, ha biztosítani akarják túlélésüket. Az Economist Intelligence Unit (EIU) a KPMG megbízásából készített jelentése szerint a nyugat-európai országok, Svédország, Dánia és Németország kivételével - a GDP százalékában mérve - túl keveset fordítanak k+f-re ahhoz, hogy felvehessék az innováció- és technológiaalapú versenyt, és megvédhessék magukat a nagyfokú árnyomással szemben. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a fejlett piacokat a nyereséges működés szempontjából nem szabad leírni, és Kína színre lépése sem jelenti a véget a fejlett világ gyártói számára. Az EIU 232 felsővezetőt kérdezett meg világszerte a termelő (manufacturing) iparágban.

A válaszadók mindössze 26 százaléka várja a nyereségesség javulását az innovációtól az elkövetkező három évben. Jóval nagyobb esélyt kínál erre szerintük például a nagyobb kereslet, a jobb eszközkihasználás és az alacsony költségű beszállítók jobb elérhetősége is. Különösen jellemző mindez Olaszországra és Spanyolországra, amelyek GDP-jük alig több mint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái