Előfizetői tartalom

A galambok diadala - Vélemény a kamatdöntésről és következményeiről

Tegnap a monetáris tanács minimális szavazati különbséggel a kamatszint tartása mellett döntött, megszakítva az öt hónapon át tartó kamatemelési periódust. Mindezt úgy tette, hogy közben a jegybank legfrissebb előrejelzése továbbra is az inflációs cél elvétését ígéri. Nehéz ezt megmagyarázni, és bár (mint alább bemutatjuk) a galamboknak vannak tolerálható érvei, felmerülhet, hogy a mostani döntés némiképp inkonzisztens az inflációs célkövetés rendszerével. Jön a galamburalom a tanácsban?

A döntésről. A jegybanki előrejelzés 2008-ra 4,1 százalékos átlagos inflációt ígér, lefelé tartó trenddel, vagyis a 3±1 százalékpontos permanens inflációs célt minden valószínűség szerint elvéti a monetáris politika. Ez amúgy nem lenne újdonság, mert 2003 óta szigorúan értelmezve mindössze egyszer sikerült teljesíteni a célt, a jóindulatúbb megközelítés is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés