Előfizetői tartalom

Az állam morális csődje - vélemény

Amióta zajlik a kiigazítás, a szakmai dilemmák mellett sokszor felmerültek morális kérdések is. Ezek egy része politikai síkon zajlott (ki a felelős, hogy ide jutottunk?), másik része szakmai köntösbe bújtatva került elő (melyik kórházat nem zárhatjuk be?). Ezúttal egy harmadik, eddig talán kevesebb figyelmet kapott, de tanulságait tekintve legalább ilyen fontos kérdésre hívjuk fel a figyelmet.

A makroközgazdászok többnyire úgy képzelik el a gazdaság működését, hogy az emberek "az állam által kialakított kereteken" belül lelkesen haszon- vagy profitmaximalizálnak. Azzal viszont nehéz mit kezdeni, hogy pontosan mit tekintünk "az állam által kialakított keretek" alatt? A törvény betűjét? Annak alkalmazását? Jó esetben a kettő egybeesik, ám hogy ez nálunk mennyire...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés