Előfizetői tartalom

Bevételnövelés adócsökkentéssel? - A közgazdászok szerint soha

Nem csupán a magyar politikai életet, hanem a közgazdászokat is foglalkoztatja a kérdés, hogy az adócsökkentés vajon okozhat-e adóbevétel-emelkedést. A politika számára érthető módon csábító lehetőségnek tűnik a költségvetési deficit mély gödréből való egyszerű kilábalás, ám a "münchhauseni eleganciát" a közgazdászok nemigen értékelik.

"Görbetologatás". Az alapötlet Pedig a gondolatmenet (amit népszerű formában Arthur Betz Laffer skiccelt fel 1974-ben egy éttermi szalvétára) tetszetős, és az alapvető közgazdasági tankönyvek már régóta tartalmazzák az ötletet. A lényeg nagyjából így foglalható össze: Ha az adókulcs 0%, illetve ha az adókulcs 100%, akkor az adóbevétel 0. Tehát ha az adókulcs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés