Előfizetői tartalom

Kódolva lenne az inflációs cél eltévesztése? - Vélemény

Az elmúlt fél évben az inflációs kilátások (és így a jegybank inflációs előrejelzései) két nagy hullámban emelkedtek. Először a várakozásokat jóval meghaladó bérnövekedés, majd az élelmiszer- és olajárak okozta (várható) sokk írta felül a korábban elképzelt pályát. Eközben a jegybank szép csendben eltévesztette az inflációs célját. A két jelenség közt nyilván van összefüggés, de vajon el lehetett volna kerülni a céltévesztést?

Mi történt a jövőben? 2008 második felében jelenlegi tudásunk szerint az inflációt már nem befolyásolják jelentős egyszeri árszintemelő tényezők. A kiigazítás keretében végrehajtott hatósági áremelések és az adóintézkedések kifutnak az árindexből, és ott marad a "pőre" alapinfláció. Ezért a jegybank számára az utóbbi egy évben az volt a feladat, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés