Előfizetői tartalom

Történelmi következményekkel járhat a válság! - Globális recesszió beprogramozva

Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, amitől év elején még csak rettegtünk: az amerikai jelzálogpiacról kiinduló válság keményen begyűrűzött a reálgazdaságba. Jelenleg már nem az a kérdés, hogy egyáltalán lesz-e gazdasági visszaesés, hanem az, hogy milyen mély és hosszú, illetve melyik korábbi éveket idézi majd a jelenlegi recesszió, amivel számos ország szembe kell nézzen (vagy már küzd ellene). Amennyiben bekövetkezik a 2009-re jósolt teljes fejlett világ recessziója, akkor a jövő év lehet az első, amikor kizárólag a fejlődő gazdaságok adják a világgazdaság növekedését.

A pénzügyi válság komoly áldozatokat szed a reálgazdaságokban is, és a feketeleves még hátra van, ugyanis a nagyobb visszaesés - mind a fejlett, mind pedig a fejlődő országokban - csak jövőre várható. Szinte már biztosra vehető, hogy az egész fejlett világ recesszióba süllyed 2009-ben. Az IMF és az OECD legfrissebb prognózisai is a legnagyobb ipari országok recesszióját...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés