FONTOS Új magyar bérrobbanás: 600 ezer felett az átlagbér
 
Előfizetői tartalom

El lehetne menni Szlovákiába - avagy miért ne emeljünk áfát?

A Portfolio.hu a napokban megkérdezte a piaci szakértőket, hogy miként értékelik az áfa-emelési ötletet, és kiderült: nem repesnek a gondolattól. "A kiadási oldalt kellene megfogni végre. Az áfa-emelés önmagában csak az ország további leértékelődéséhez vezet." - nyilatkozta az egyik szakértő, jelezve: hiába van szükség a várható költségvetési folyamatok miatt a korrekcióra, nem mindegy, hogy azt miként tesszük. Az alábbiakban egy egyszerű ábrát mutatunk be, hogy tágabb összefüggéseiben is érzékelhető legyen, miért fogadja elutasítás az újabb adóemelést.

A grafikonon a GDP-arányos költségvetési bevételek és kiadások szintjét mutatjuk be, pontosabban az e tekintetben bejárt utat 1996 és 2008 között. A szlovák és a magyar helyzet egészen látványos különbségeket mutat. Nálunk a bevételek és a kiadások (és a mögöttük rejlő megannyi újraelosztási mechanizmus az adórendszertől a szociálpolitikáig) az elmúlt 12 évben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés