Előfizetői tartalom

Suttyomban jöttek a májusi büdzséadatok - Vége a transzparenciának?

Igencsak meglepő volt az államháztartás májusi teljesítményéről szóló összefoglaló közlésének módja (sajtótájékoztató helyett közlemény) és időzítése a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ráadásul átmenetileg a tartalmában is voltak problémák. A közzététel kapcsán érdemes lenne elgondolkodni azon is, hogy a sok torzító tényező miatt van-e értelme a múlt évivel összevetni az idei folyamatokat. Sokkal inkább a tárca által tervezett számokkal összevetve kellene közzétenni a tényadatokat. Ez persze nem feltétlenül érdeke a minisztériumnak, ami abból is látszik, hogy ezentúl a szokásos havi államháztartási sajtótájékoztató sem kerül megrendezésre, helyette korszerűbbnek ígért megoldás várható. Az államháztartási folyamatok átláthatósága összességében megítélésünk szerint tovább romlik.

Korszerű megoldás (?) Ahogy az előzetes májusi államháztartási adatokat, úgy a részletes számokat is előzetes bejelentés nélkül, a saját honlapján publikálta a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd később a Pénzügyminisztérium. A dátumozás szerint már tegnap délelőtt ismert volt az NGM honlapján a tájékoztató, de erről az email-es közlemény csak este fél 8-kor érkezett....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés