Előfizetői tartalom

Milyen lesz az élet az egykulcsos adó alatt?

Egyelőre csak annyit tudunk a közeljövő személyi jövedelemadójáról, hogy 16 százalékos lesz a mértéke, ötvözni fogja a családi és az egykulcsos adó (flat tax) elemeit, kivezetik belőle az adójóváírást, illetve az a cél, hogy a nettó keresete senkinek ne legyen kevesebb, mint a mostani rendszerben. A célok között nehezen feloldható feszültségek vannak, éppen ezért érdemes végiggondolni, hogy merre is mozdulhat el az adórendszer, és ez milyen hatással lehet a pénztárcánkra.

Az "egykulcsos adó" nem lineáris. A klasszikus flat tax a közhiedelemmel ellentétben nem lineáris adó. Minden ezt alkalmazó országban van ugyanis olyan generális adókedvezmény, amelyik biztosít egy adómentes minimumot (Grúzia az egzotikus kivétel), és így a jövedelem növekedésével párhuzamosan növekszik az átlagos adókulcs. A mostani magyar szja-rendszerben tulajdonképpen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés