Gazdaság

Megindult a támadás a Költségvetési Tanács ellen

Több száz módosító indítvány érkezett a 2011-es költségvetés törvényjavaslatához, amelyek közül az egyik legérdekesebb a Költségvetési Tanácsot érinti. Varga József fideszes politikus 825,5 millió forintot vonna el a költségvetést vizsgáló független állami intézmény jövő évre vonatkozó 835,5 millió forintos előirányzatából. A fennmaradó "jelképes" összeg összhangban van az indítvány indoklásával, miszerint "szükséges és időszerű a Költségvetési Tanács feladatainak átgondolása, és ezzel összhangban 2008. évi LXXV. törvény (a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről) módosítása". Az Állami Számvevőszék elnökének múlt heti nyilatkozata fényében úgy tűnik, megindult a támadás a KT ellen.
Jövőre 10 millió forintból gazdálkodhatna a Költségvetési Tanács. Legalábbis ezt szeretné elérni az a kormánypárti egyéni képviselői módosító indítvány, amelyet Varga József képviselő, és egyben a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöke nyújtott be a 2011-es költségvetési törvényjavaslathoz csütörtökön. A politikus ugyanis 825,5 millió forinttal (a táblázatban szereplő módon) csökkentené a jövő évre vonatkozó 835,5 millió forintos előirányzatot.

Megindult a támadás a Költségvetési Tanács ellen
A módosító indítványból az is kiderül, hogy a képviselő a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány számára csoportosítaná át a KT-tól elvonni tervezett 825,5 millió forintot. (Varga József egyébként egy múlt heti indítványában további 100 millió forintot csoportosítana át a közalapítvány számára az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásának terhére.)

Mit csinál a Költségvetési Tanács?
A Költségvetési Tanács egy független állami intézmény, amely tevékenységével az ország anyagi erőforrásainak felelősségteljes kezeléséhez kíván hozzájárulni. Feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül bemutassa a gazdasági folyamatok és az országgyűlési döntések várható költségvetési hatásait. A Költségvetési Tanács a hatályos törvények keretein belül nyilvánosságra hozza a rendelkezésére álló adatokat és saját elemzéseit, hozzájárulva az állampolgárok tájékozottságához és az állami pénzügyeket érintő döntések megalapozásához - olvasható az intézmény küldetésnyilatkozata a KT honlapján.

A Költségvetési Tanács 2009 nyarán jött létre és az intézmény működéséről a 2008. évi LXXV. (a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló) törvény rendelkezik. A törvény szerint az Országgyűlés törvényhozási tevékenységét támogató háromtagú testület, amely tevékenysége során nem utasítható, csak a törvényeknek van alárendelve. A Költségvetési Tanács elnöke vezeti a Költségvetési Tanácsot és a Költségvetési Tanács Titkárságát.


Mivel indokolja javaslatát a képviselő?Megindult a támadás a Költségvetési Tanács ellen
A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány ösztöndíj programja a Költségvetési Tanács működési kiadásainak csökkentéséből és a Tanács szerepének átalakításából finanszírozható - kezdi indoklását a beterjesztő Varga József, aki a közalapítvány elnöke is egyben (a Fidesz honlapján elérhető információk szerint).

A Fidesz választási programjában a hivatalok számának csökkentését ígérte. A Költségvetési Tanács működésére majdnem 1 milliárd forintot költöttek el évente. A Költségvetési Tanács felállítását sem a Fidesz sem pedig a KDNP nem szavazta meg 2008-ban, hiszen szinte azonos feladatokat végez, mint az MNB, vagy az ÁSZ, és eredetileg 1,8 milliárd forintot szántak a működésére. Ugyanakkor feladata ellátásához szükséges bármilyen információt és adatot kérhet attól a szervtől, amely azt kezeli, illetve amely az adat előállítására a 2008 . évi LXXV . törvény szerint "ésszerű erőfeszítéssel képes" - fogalmaz az indoklásban.

Elég egyértelműen kiolvasható a kormánypárti képviselő célja az alábbi mondatból: "a költségvetési átcsoportosítás mellett szükséges és időszerű a Költségvetési Tanács feladataink átgondolása, és ezzel összhangban 2008. évi LXXV. törvény módosítása". (a 2008. évi LXXV. törvény rendelkezik a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről, és egyben a Költségvetési Tanácsról - a szerk.)

Az előzményekről

A Költségvetési Tanács jövője múlt héten került a figyelem középpontjába, amikor az Állami Számvevőszék elnöke, egykori fideszes politikus, Domokos László a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy "kérdéses, hogy szükség van-e ilyen intézményre, amint a gazdasági helyzet normalizálódik".

Nagy Anna kormányszóvivő ennek kapcsán még aznap közölte: "nincs napirenden a Költségvetési Tanácsot érintő változtatás".

Éles kritikát fogalmazott meg a KT a 2011-es költségvetésről

Mint ismert, a Költségvetési Tanácsnak kötelessége minden évben véleményeznie a költségvetési törvényjavaslatot. Hétfőn Kopits György, a KT elnöke a 2011-es költségvetés általános parlamenti vitájában kifejtette, hogy "a költségvetési törvényjavaslat nem átlátható, nem tartalmaz kockázatelemzést, még azokat a kormányzati döntéseket sem nevesíti, amelyekre az alappályán maradva számíthatnak majd az adófizetők." Így a Költségvetési Tanács azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még a költségvetés fő számainak elfogadása előtt kérjen a kormánytól olyan költségvetési tervet, amely intézkedésekkel, javaslatokkal támasztja a költségvetési tervszámokat, és a makro mutatókat - emelte ki Kopits György az MTI beszámolója szerint.

Az intézmény legfrissebb elemzése szerint a gazdaságpolitikának sürgősen lépnie kell, ha nem akarja, hogy 2012-14-ben kilyukadjon a költségvetés. A hiány ugyanis nem nőhető ki.Mint ismeretes, múlt pénteken a Tanács elnöke az MTV reggeli műsorában mutatott rá arra, hogy a 2011-es költségvetés apró betűs részében az áll, hogy a brutális különadókat 2014-ben is kivetné a kormány annak ellenére, hogy korábban azt ígérte, legfeljebb 2-3 évig maradnak a rendszerben.Van, aki plusz pénzt juttatna a Tanácsnak

Nem mindenki kurtítaná meg a Költségvetési Tanács jövő évi költségvetését - derül ki a 2011-es költségvetés törvényjavaslatához benyújtott módosító indítványokból. A szintén tegnap benyújtott LMP-s indítvány ugyanis 200 millió forinttal növelné a KT előirányzatát a nemzetgazdasági programok terhére.

A beterjesztők, Scheiring Gábor és Schiffer András, javaslata értelmében "a jövőben a Tanács kötelezően beárazná az ellenzék adó- és költségvetési
törvényhez benyújtott javaslatait is". A "Nemzetgazdasági programok" több, mint félmilliárd forintos tétel,
felhasználása nem kellően tisztázott, ami egy ekkora nagyságú keret esetében szükséges lenne - indokolják az ellenzéki képviselők.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország