Gazdaság

Megindult a támadás a Költségvetési Tanács ellen

Több száz módosító indítvány érkezett a 2011-es költségvetés törvényjavaslatához, amelyek közül az egyik legérdekesebb a Költségvetési Tanácsot érinti. Varga József fideszes politikus 825,5 millió forintot vonna el a költségvetést vizsgáló független állami intézmény jövő évre vonatkozó 835,5 millió forintos előirányzatából. A fennmaradó "jelképes" összeg összhangban van az indítvány indoklásával, miszerint "szükséges és időszerű a Költségvetési Tanács feladatainak átgondolása, és ezzel összhangban 2008. évi LXXV. törvény (a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről) módosítása". Az Állami Számvevőszék elnökének múlt heti nyilatkozata fényében úgy tűnik, megindult a támadás a KT ellen.
Jövőre 10 millió forintból gazdálkodhatna a Költségvetési Tanács. Legalábbis ezt szeretné elérni az a kormánypárti egyéni képviselői módosító indítvány, amelyet Varga József képviselő, és egyben a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöke nyújtott be a 2011-es költségvetési törvényjavaslathoz csütörtökön. A politikus ugyanis 825,5 millió forinttal (a táblázatban szereplő módon) csökkentené a jövő évre vonatkozó 835,5 millió forintos előirányzatot.

Megindult a támadás a Költségvetési Tanács ellen
A módosító indítványból az is kiderül, hogy a képviselő a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány számára csoportosítaná át a KT-tól elvonni tervezett 825,5 millió forintot. (Varga József egyébként egy múlt heti indítványában további 100 millió forintot csoportosítana át a közalapítvány számára az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásának terhére.)

Mit csinál a Költségvetési Tanács?
A Költségvetési Tanács egy független állami intézmény, amely tevékenységével az ország anyagi erőforrásainak felelősségteljes kezeléséhez kíván hozzájárulni. Feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül bemutassa a gazdasági folyamatok és az országgyűlési döntések várható költségvetési hatásait. A Költségvetési Tanács a hatályos törvények keretein belül nyilvánosságra hozza a rendelkezésére álló adatokat és saját elemzéseit, hozzájárulva az állampolgárok tájékozottságához és az állami pénzügyeket érintő döntések megalapozásához - olvasható az intézmény küldetésnyilatkozata a KT honlapján.

A Költségvetési Tanács 2009 nyarán jött létre és az intézmény működéséről a 2008. évi LXXV. (a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló) törvény rendelkezik. A törvény szerint az Országgyűlés törvényhozási tevékenységét támogató háromtagú testület, amely tevékenysége során nem utasítható, csak a törvényeknek van alárendelve. A Költségvetési Tanács elnöke vezeti a Költségvetési Tanácsot és a Költségvetési Tanács Titkárságát.


Mivel indokolja javaslatát a képviselő?Megindult a támadás a Költségvetési Tanács ellen
A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány ösztöndíj programja a Költségvetési Tanács működési kiadásainak csökkentéséből és a Tanács szerepének átalakításából finanszírozható - kezdi indoklását a beterjesztő Varga József, aki a közalapítvány elnöke is egyben (a Fidesz honlapján elérhető információk szerint).

A Fidesz választási programjában a hivatalok számának csökkentését ígérte. A Költségvetési Tanács működésére majdnem 1 milliárd forintot költöttek el évente. A Költségvetési Tanács felállítását sem a Fidesz sem pedig a KDNP nem szavazta meg 2008-ban, hiszen szinte azonos feladatokat végez, mint az MNB, vagy az ÁSZ, és eredetileg 1,8 milliárd forintot szántak a működésére. Ugyanakkor feladata ellátásához szükséges bármilyen információt és adatot kérhet attól a szervtől, amely azt kezeli, illetve amely az adat előállítására a 2008 . évi LXXV . törvény szerint "ésszerű erőfeszítéssel képes" - fogalmaz az indoklásban.

Elég egyértelműen kiolvasható a kormánypárti képviselő célja az alábbi mondatból: "a költségvetési átcsoportosítás mellett szükséges és időszerű a Költségvetési Tanács feladataink átgondolása, és ezzel összhangban 2008. évi LXXV. törvény módosítása". (a 2008. évi LXXV. törvény rendelkezik a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről, és egyben a Költségvetési Tanácsról - a szerk.)

Az előzményekről

A Költségvetési Tanács jövője múlt héten került a figyelem középpontjába, amikor az Állami Számvevőszék elnöke, egykori fideszes politikus, Domokos László a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy "kérdéses, hogy szükség van-e ilyen intézményre, amint a gazdasági helyzet normalizálódik".

Nagy Anna kormányszóvivő ennek kapcsán még aznap közölte: "nincs napirenden a Költségvetési Tanácsot érintő változtatás".

Éles kritikát fogalmazott meg a KT a 2011-es költségvetésről

Mint ismert, a Költségvetési Tanácsnak kötelessége minden évben véleményeznie a költségvetési törvényjavaslatot. Hétfőn Kopits György, a KT elnöke a 2011-es költségvetés általános parlamenti vitájában kifejtette, hogy "a költségvetési törvényjavaslat nem átlátható, nem tartalmaz kockázatelemzést, még azokat a kormányzati döntéseket sem nevesíti, amelyekre az alappályán maradva számíthatnak majd az adófizetők." Így a Költségvetési Tanács azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még a költségvetés fő számainak elfogadása előtt kérjen a kormánytól olyan költségvetési tervet, amely intézkedésekkel, javaslatokkal támasztja a költségvetési tervszámokat, és a makro mutatókat - emelte ki Kopits György az MTI beszámolója szerint.

Az intézmény legfrissebb elemzése szerint a gazdaságpolitikának sürgősen lépnie kell, ha nem akarja, hogy 2012-14-ben kilyukadjon a költségvetés. A hiány ugyanis nem nőhető ki.Mint ismeretes, múlt pénteken a Tanács elnöke az MTV reggeli műsorában mutatott rá arra, hogy a 2011-es költségvetés apró betűs részében az áll, hogy a brutális különadókat 2014-ben is kivetné a kormány annak ellenére, hogy korábban azt ígérte, legfeljebb 2-3 évig maradnak a rendszerben.Van, aki plusz pénzt juttatna a Tanácsnak

Nem mindenki kurtítaná meg a Költségvetési Tanács jövő évi költségvetését - derül ki a 2011-es költségvetés törvényjavaslatához benyújtott módosító indítványokból. A szintén tegnap benyújtott LMP-s indítvány ugyanis 200 millió forinttal növelné a KT előirányzatát a nemzetgazdasági programok terhére.

A beterjesztők, Scheiring Gábor és Schiffer András, javaslata értelmében "a jövőben a Tanács kötelezően beárazná az ellenzék adó- és költségvetési
törvényhez benyújtott javaslatait is". A "Nemzetgazdasági programok" több, mint félmilliárd forintos tétel,
felhasználása nem kellően tisztázott, ami egy ekkora nagyságú keret esetében szükséges lenne - indokolják az ellenzéki képviselők.
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
autóipar dolgozó munkás szoftverfejlesztő