Előfizetői tartalom

Semmi értelme a 3,5 százalékos inflációs célnak

Az inflációs cél 3-ról 3,5 százalékra való emelésének nem sok értelme van, valójában többet árthat, mint használ. A költségvetés gondjain csak hajszálnyit enyhíthet, az inflációs várakozásokat emeli, az árstabilitás melletti elköteleződés enyhülésével romolhat a jegybanki hitelesség, ami végső soron a kamatpályát sem feltétlenül hozza lejjebb. Az euróbevezetés elvi lehetőségének eltolódásával a hosszabb lejáratú hozamok (nem túl erős) nominális horgonya is eltűnik, ami tovább gyengíti a lépés esetleges pozitív hatásait.

Már első pillantásra sem tűnik túlságosan jó ötletnek a 3 százalékos inflációs cél felfelé történő módosítása, amiről a napokban röppentek fel a hírek. Érdemes gyorsan végiggondolni, milyen hatásokkal jár egy ilyen lépés, és mérleget vonni. Az egyszerű közvetlen következménye a magasabb inflációs célnak nyilván az lenne, hogy elvileg nagyobb pénzromlási ütemmel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés