Gazdaság

Matolcsy György bemutatta a csomagot: marad a bankadó

Portfolio
A kormány a gazdasági helyzetet látva három forgatókönyvet mérlegelt, végül a sokrétű szerkezeti reformokat tartalmazó Széll Kálmán Programot választotta, amely 2014-re a GDP 70%-a alá mérsékli Magyarország államadósságát - jelezte a mai programot bemutató beszédében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Egyértelműsítette, hogy a bankadónak nevezett teher 2012-ben is teljes összegű marad (nem feleződik a korábbi tervekkel ellentétben). Szavai szerint "nem tudunk mást ajánlani", mivel nem tudtak megegyezni másról a bankokkal. A miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány visszavesz a korábbi társasági adócsökkentési tervéből, azaz 2013-tól nem csökken minden nyereség-tartományban 19%-ról 10%-ra a társasági nyereségadó kulcsa, csak az 500 millió forint nyereség alatti tartományra lesz érvényes 2014-ig.

Ebből a két részből, illetve a 2013-tól megjelenő útdíjból adódik a kormány új, Államadósság-csökkentő Alapra keresztelt tétele, az ide érkező befizetések két év alatt összesen legalább 220 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyensúlyát a következő két évben. Vagyis ez az új alap nem keverendő össze a "Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal", tehát tévesek voltak azok a korábbi értelmezések, miszerint a kormány újabb 220 milliárd forintot költene a pénztári nyugdíjvagyonból.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az eseményen azt hangsúlyozta: a megszorításokra épülő gazdaságpolitika nem vezet sehova, ezért a mostani kormány nem is ezt az utat választotta. Az alábbiakban a Széll Kálmán névre keresztelt kormányzati kiigazító program lényegét mutatjuk be a kiosztott dokumentum alapján. Az irányok megegyeznek a tegnap este óta a sajtóban keringő költségvetési tervekkel, de mai program sok helyen nem tartalmaz konkrét összegeket, így nehéz egyelőre a tisztánlátás.

Miről beszélt Matolcsy?

Matolcsy György beszéde elején azt ismertette, hogy a kormány milyen döntési alternatívák közül választott:

1.) 2012-ig leszorítják az államháztartási hiányt, de utána akár 4-6%-ig is engedik visszaemelkedni azt abban bízva, hogy "ezt talán a világ is elviseli". Ezt a forgatókönyvet elvetették, mert "kockázatos, kalandor".

2.) A nyugdíjrendszer reformja keretében az államhoz kerülő magánnyugdíjpénztári vagyont 4-5 év alatt feléli a kormány, azaz az adott évek költségvetési hiányainak mérséklésére fordítja. Ez "a jövőt felélő pazarló forgatókönyv lenne".

3.) A valódi bajainkat, a problémát gyökerét kezelő, szerkezeti reformok sokaságát tartalmazó program irányába indul el a kormány. Matolcsy egyértelműsítette: ez a kormány ezt az utat választotta.

Itt vannak a számok!

A kiosztott anyag és Matolcsy György szavai szerint:

- a kormány 2012-ben is 180 milliárd forintos bevétellel számol a bankadó esetében (ez 90 milliárd forinttal javítja az államháztartást a korábbi feltételezésekhez képest) és

- 2013-tól - a korábbi kormányzati ígéretekkel szemben - nem csökken általánosan 10%-ra a társasági adó kulcsa (a kedvezményes kulcs csak az 500 millió forint alatti nyereség-tartományban marad). Visszavett tehát a kormány az adócsökkentési elképzeléseiből, és ez a tájékoztatás szerint évente 120 milliárd forintttal segíti az államháztartás bevételi oldalát. További bevételnövelő intézkedésként egyedül a 2013-tól bevezetendő elektronikus útdíjat tartalmazza a program.

- Ez a három összeg adja ki az új, Államadósság-csökkentő Alap sort (2013-tól évente 220 milliárd forintos kumulált egyenlegjavulás, 120 milliárd forint társasági adóból, 100 milliárd útdíjból). Ez az alap kvázi egy bevételi sor, ami a másik oldalon nem jár kiadásnöveléssel, így csökkenti a költségvetés hiányát és ezen keresztül csökkentheti az államadósságot.

Matolcsy György bemutatta a csomagot: marad a bankadó
Matolcsy szavai szerint így 2012-ig a kiigazító csomag négyötöde adódik kiadáscsökkentésekből, 2013-2014-ben pedig mintegy háromnegyede jön majd ebből a forrásból.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint a Széll Kálmán Terv jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban 900 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyenlegét.

Matolcsy György bemutatta a csomagot: marad a bankadó
Mivel számol a kormány?

Matolcsy megerősítette: a magyar gazdaság növekedési üteme közép távon a 4-6%-os tartományba emelkedik és a ciklus végére 300 ezerrel emelkedik a foglalkoztatás. Szavai szerint nem igaz az, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme csak 1%-os lenne.

A kormány tervei szerint az idei 2,94%-os GDP arányos államháztartási hiány 2012-ben 2,5%-ra, 2013-ban 2,2%-ra, majd 2014-ben 1,9%-ra mérséklődik - ez áll a ma bejelentett, Széll Kálmán Program névre hallgató intézkedéscsomagban. A terv szerint a 2010 végi 80%-os GDP-arányos bruttó államadósság idén év végére 75%-ra, 2012 végére 72% körülre, 2013 végére 69% körülre, majd 2014 végére 66% körülre mérséklődik.

Matolcsy György bemutatta a csomagot: marad a bankadó
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban.
A Széll Kálmán Program fontosabb részletei:

Munkaerőpiac

- olyan közmunkaprogramok indulnak, amelyek sok ember munkáját igénylik és régóta halogatott problémákat oldanak meg (gátak, víztározók, belvízelvezető csatornák megépítése), 2011. július 1-ig elkészül a beruházások terve, szeptembertől megindulnak a munkák és a teljes rendszer jövő január elsejével áll fel,

- új munkaerő-kölcsönzési rendszert alakít ki a kormány, magánvállalkozások részére is megnyitja a kormány az utat, hogy közmunkásokat foglalkoztathassanak,

- egyéni közmunkaprogramok is indulnak.

Nyugdíjrendszer

- a rokkanttá nyilvánítás rendszerének átalakítása július elsején indul,

- jövő január elsejéig új, átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében méltányos módon felülvizsgálja a kormányzati szerv a korábbi minősítéseket és ezzel párhuzamosan januártól elindul a közmunkák új rendszere,

- "Nyugdíj Magyarországon ezentúl csak az a járandóság lehet, amelyet a nyugdíjkorhatárt betöltő munkavállalóknak biztosítunk. Ehhez meg kell szüntetni minden olyan jogcímet - a nők 40 éves munkaviszonya kivételével - amely lehetővé teszi, hogy a törvény által előírt korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek" - áll a dokumentumban. Ez összhangban van azzal a tegnap esti sajtóértesüléssel, hogy a korengedményes nyugdíj megszűnik (pl. a rendőrségnél, honvédelemben, stb.), ennek módjait július 1-ig dolgozzák ki. "Ezeken a területeken új életpálya modelleket kell kialakítani" jegyzi meg a dokumentum. A kormány emellett egységes nyugdíjszámítási rendszert tervez bevezetni, azaz mindenki egységes számítási mód szerint mehet nyugdíjba. A cél, hogy a nyugdíjkassza egyensúlyba kerül: a járulékbefizetésekből teljes mértékben fedezhetőek lesznek a nyugdíjak. Az új nyugdíjrendszer szabályait idén év gégéig alkotja meg a kormány és jövő januártól lép életbe.

- Szintén július elsejéig a kormány felülvizsgálja a táppénz-folyósítás szabályait és javaslatot tesz azok átalakítására és cél a csalások kiszűrése büntetőjogi szabályozással is.

Közösségi Közlekedés

- A kormány idén év végéig kidolgozza a MÁV adósságátrendezésének és átszervezésének tervét, és a program szerint "az állam rendezi a MÁV 300 milliárdos tartozását" és úgy szervezi át a vasúti közlekedést, hogy a társaság önfenntartóvá váljon. Az átszervezés keretében csökkenni fog a teljes árú menetjegyek ára és áttekinti a kormány a kedvezmények rendszerét is. Az új díj- és kedvezményrendszer 2012 januártól lép életbe.

- A használatarányos elektronikus útdíjat 2013 január elsejétől vezeti be a kormány.

2012 január elsejéig megalakul a Nemzeti Közlekedési Társaság.

Oktatásügy

- Az államnak vissza kell térnie az oktatás világába - olvasható a dokumentumban, de konkrétumokat nem említ.

- Új köz- és felsőoktatási törvény lép életbe 2012 szeptember elsején, a tankötelezettség akkortól 18-ról 15 évre mérséklődik.

Egészségügy

- A gyógyszertámogatások rendszerét úgy tervezi átalakítani a kormány július elsejétől (a konzultáció április elsejétől indul), hogy "a gyógyszerek ára ne emelkedjen, de az adófizetők pénzéből kevesebbet kelljen költeni rá" - olvasható az anyagban. Mindezt többlépcsős folyamatban kell elvégezni. Az anyag az orvos látogatói rendszerbeli módosításra is céloz konkrétumok említése nélkül.

Háztartások segítése

- A rezsiköltségek idén év végéig szóló befagyasztásának lehetőségéről szóló programot júliusig kidolgozza a kormány

Állam magán (is) kezdi a spórolást

- A miniszterek és politikai államtitkárok a nekik járó bér 85%-át veszik csak föl és a bérük nem emelkedik, jutalmat, prémiumot mindaddig nem kapnak, amíg az államadósság a GDP 65%-a alá nem csökken, ugyaneddig az időpontig az állami vezetők évi szabadsága 40 napról 20 napra csökken.

- Befagyasztja a kormány a parlamenti pártok nominális támogatását a 2011-es szinten.

- Az új alkotmányban megjelenik az adósságfék (a GDP arányában meghatározott maximális adósságarány, ezt konkrétan nem tartalmazza a mostani dokumentum).

- Július 1-ig elfogadja a parlament az új közbeszerzési törvényt,

- 2014-től 200 főre csökken a megválasztandó parlament létszáma.

Vállalkozások

- A kormány december végéig megalkotja azokat a további lépéseket, amelyek a vállalkozások adósságterheit csökkenti (konkrétumok nincsenek).

- Szintén idén év végéig megalkotja azokat a jogszabályokat a parlament, amelyek a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsítása és átláthatóvá tétele révén csökkentik a vállalkozások terheit.

- Bár a 2011-es költségvetés kitekintő részében 2012-re a bankadó megfelezésével számolt a kormány, de az államháztartási egyensúlyjavítás érdekében most úgy döntött, hogy 2012-ben még a 2011-ben is beszedendő összeget (mintegy 180 milliárd forint) fogja beszedni ilyen különadóként. Szintén változtatott a kormány a társasági adócsökkentéssel kapcsolatos tervén: eddig azt tervezte, hogy 2013-tól egységesen 10%-ra csökken a társasági nyereségadó kulcsa (most 500 millió forint alatti tartományra már így van). A kormány most úgy döntött, hogy 2013-ban és 2014-ben még fennmarad a két kulcs, azaz nem csökkenti 19%-ról 10%-ra a nyereségadó kulcsát, de az 500 millió forintos nyereségig fennmarad a 10%-os kulcs.

Államadósság-csökkentő alap

- A kormány a bankadó 2012-ben teljes összegű fenntartásából, a társasági nyereségadó-csökkentés módosításából, illetve az útdíjakból származó bevételekből javítja az államháztartás egyensúlyát (kvázi nem költi el ezeket az összegeket a kormány). A kommunikáció szerint ezek a bevételek a 2012 januárjától létrehozandó Államadósság-csökkentő alapba kerülnek. Ezek összege tehát 2012-ben 90 milliárd, 2013-ban és 2014-ben 220-220 milliárd forintot tesz ki.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti