Gazdaság

Csak hétfőn lesznek nevek a monetáris tanácsba

Portfolio
Bár kedden úgy tűnt, már ma megtudhatjuk, kik lesznek a monetáris tanács új tagja, erre várhatóan hétfőig várni kell. Rogán Antal úgy tervezte, ma egyeztet az általa vezetett gazdasági bizottság alelnökeivel, ez a megbeszélés azonban várhatóan elmarad - írja az Index. Laptársunk úgy tudja, Rogán nem kapott a kormányfő környezetéből felhatalmazást arra, hogy a jelöltek személyéről tárgyaljon.
A jegybanktörvény módosítása nyomán az országgyűlés gazdasági bizottsága jogosult az MNB monetáris tanácsának négy külső tagját jelölni (a héttagú testületnek március 1-je óta csak a bank elnöke és két alelnöke a tagja). Sokan azt várták, hogy már most hétfőn döntenek az új mt-tagokról, ez azonban elmaradt: Rogán Antal, a bizottság elnöke az alelnökkel csak kedden egyeztetett a jelölés menetéről.

Akkor megállapodtak arról, hogy a bizottság a március 7-i ülésén foglalkozik a jelöltekkel, és azokat még aznap meg is választják. Rogán és az alelnökök abban maradtak, hogy most pénteken még egy megbeszélést tartanak, amin ismertetik a kormánypárti jelöltek neveit, illetve az ellenzéki pártok is megnevezhetik saját jelöltjeiket, ha vannak ilyenek (az Index úgy tudja, az alelnököket adó ellenzékiek közül az MSZP nem készül jelöltállításra, a Jobbiknál lehetségesnek tartják ezt, míg az LMP-nek nincs is alelnöke, de egyébként valószínűleg jelöltje sem lenne).

Ezt a pénteki megbeszélést - amire egyébként nem kötelezi a törvény a bizottsági elnököt - az Index információi szerint mégsem tartják meg. Forrásaik szerint a kormányfő környezetében nem vették volna jó néven, ha Rogán olyan egyeztetést tart, amin lehetséges jelöltek neve is elhangzik. Ennek tudomásunk szerint az az oka, hogy a Fideszben még nem döntöttek arról, kik legyenek a végleges jelöltek a monetáris tanácsba. Úgy tudni, hogy egy hat-nyolc névből álló lista készült, de annak összetétele még a hét közepén is változott.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy csak a bizottság a hétfői ülésén lehet majd megtudni, kik alakítják a forint kamatszintjét és a monetáris politikát jövő héttől. Az elmúlt hetekben legtöbbször Barcza Györgyöt, a K&H elemzőjét emlegették, de elhangzott Mellár Tamás korábbi KSH-elnök neve is, valamint gyakran hallani lehetett Boros Imre volt Phare-miniszterről, Bogár Lászlóról, az első Orbán-kormány államtitkáráról és Csath Magdolna közgazdászról is (közülük csak Barcza és Mellár tűnik piackonformnak). Rogán Antal kedden azt mondta a találgatásokról: jól működik a hírzár, mert az eddigi találgatásokban nem azok a nevek jelentek meg, akiket ő szeretne felkérni.

A jegybanktörvény korábban úgy szólt, hogy két tagot a jegybankelnök, kettőt a miniszterelnök jelölt a köztársasági elnöknek; a mostani mind a négy tag jelölését a parlament gazdasági bizottságára bízza. Orbán Viktor miniszterelnök azzal érvelt a módosítás mellett, hogy a jegybank függetlenségét szolgálja, hiszen így a kormány helyett a parlament dönt minden jelöltről, valójában azonban azt eredményezi, hogy mind a négy tagot a kormánypárti többség delegálja.

A jegybanktörvény módosítását már korábban szóvá tette az Európai Központi Bank, bár nem vétózta meg, csak kritizálta a törvénymódosítást. Több szakértő szerint egyértelműen a monetáris politikába való beavatkozásnak tekinthető, hogy a kormánytöbbség kezébe adják a jelölést. Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet csütörtökön ismét kikelt a jegybanktörvény ellen, azt mondta, azt is megvizsgálják, milyen jogi lépéseket tehetnek az ügyben. Arra azonban nyugati elemzők sem számítanak, hogy emiatt ne választanák meg hétfőn az mt új tagjait.
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
kína vírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár