Előfizetői tartalom

Sokat kellene finomítani az Alkotmány adósságszabályán

Az Alkotmány tervezetében megjelenő, formálódó új fiskális szabályrendszer papíron kikényszeríthetőbb és egyszerűbb lehet a mostaninál, ám ennek nagy ára van. Sokat veszít ugyanis a hatékonyságából, rugalmasságából, átláthatóságából. Még sokat lehet javítani például a sarkalatos törvény kidolgozásával vagy az önkormányzati kör szabályozásával, ám az is világosnak tűnik, hogy a merev adósságszabály melletti elköteleződéssel szakmailag egy rosszabb megoldást választottunk.

Hogy szólnak a szabályok?. Nyilvánosságra került az Alkotmány tervezete, amiben a korábbi ígéreteknek megfelelően szerepel egy adósságszabály. Mivel ez már kellően konkrét, lehetőségünk nyílik értékelni a javaslatot. Az alkotmánytervezet alapvetően az államadósság csökkentésére koncentrál, illetve beemeli a szövegbe a Költségvetési Tanácsot. Előbbivel kapcsolatban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés