Előfizetői tartalom

Csak nehezen áll talpra az orosz medve

Az ezúttal is Zelko Bogetic által jegyzett, júniusi világbanki elemzés Oroszországról az ország makrogazdasági mutatóinak alig észrevehető, de tendenciaként értékelt javulásáról számol be. Elsősorban a munkanélküliségnek főleg a központi régiókban tapasztalható, lassú ütemű csökkenéséről, és egy minimális GDP-növekedésről, amelyet az idei 4,4 százalék után jövőre 4 százalékra becsül. Hasonlóképpen kismértékű javulást mutat az inflációs prognózis. A márciusi elemzésben olvasható 8-9 százalékkal szemben 2011 decemberére a szakember 7,5-8 százalékot valószínűsít. Ez persze, még mindig félelmetesen magas szám, de a gazdaságra gyakorolt inflációs nyomás alig észrevehető enyhülése is jó "üzenet". Kedvező tendenciát jelenthetnek a tavalyinál nagyságrenddel jobb idei terméskilátások, és az elemző szerint szigorodó orosz pénzügyi és hitelpolitika is.

A makrogazdasági mutatók mögött azonban Bogetic szerint is nehezen kezelhető problémák húzódnak. Vészjósló, hogy az orosz exportban egy évtized alatt kevesebb, mint 50 százalékról kétharmadra nőtt az energetika részaránya. Tovább rontja a képet, hogy 2011-ban a más szférákból származó kivitel 15 százaléka is nyersanyag. Eközben csökken a járművek meg a technológiai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés