Előfizetői tartalom

Putyinnak áll a zászló

Évek óta folyik a találgatás, hogy ki lesz a volt Szovjetunió legnagyobb utódállamának egyes számú vezetője a 2012 tavaszán esedékes elnökválasztás után. Két államfői ciklusa után, 2008-ban, az akkor 56 éves Vlagyimir Putyin játszva jogot szerezhetett volna arra, hogy hatalmon maradjon, hiszen az oroszok körében a nyugati világban elképzelhetetlen, 80 százalékot is felülmúló népszerűségnek örvendett. Ma sem tudjuk, miért nem vállalkozott a volt Szovjetunió számos utódállamában általánosnak mondható forgatókönyv megvalósítására: a harmadik ciklust tiltó alkotmány megváltoztatására, és az élethosszig tartó államfői hatalom törvénybe iktatására.

2007 decemberében, amikor az orosz elnök régi famulusát, titkárságának irányítóját és - nem mellékesen - a Gazprom gigaholding igazgatótanácsi elnökét jelölte maga helyett, még más volt a világ: éppen csak hogy körvonalazódott a pénzügyi világválság. Akkor már évek óta csillagászati áron exportálták az orosz kőolajat és földgázt, a hatalmas bevételekből Moszkva...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés