Előfizetői tartalom

Növekedés vagy recesszió? - Egyre vékonyabb a jég (Interjú)

Amennyiben az inflációs jelentésben vázolt külső és belső kockázati forgatókönyv egyaránt bekövetkezne, akkor "2012-ben nagy bizonyossággal a GDP újabb visszaesésére számíthatnánk" - emelte ki a múlt héten megjelent jegybanki elemzés egyik fő üzenetét a Portfolio.hu-nak adott interjúban Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank szakértője, az inflációs jelentést készítő csoport vezetője hozzátette: látnunk kell, hogy nem csak a magyar gazdaság esetében, de általában a fejlett világban és legfontosabb exportpiacunkon: az eurozónában is egyre vékonyodik a vonal, amely az alacsony növekedési pályát egy újbóli recesszió bekövetkezésétől elválasztja. A kockázatok bemutatása mellett Virág Barnabás azért hangsúlyozta: az alappályában egyelőre a fejlett gazdaságok nagyon lassú, de folyamatos növekedésére számítanak. Jelzése szerint bár a még gyengébb növekedés tovább fokozhatja a visszafogottabb keresletből adódó dezinflációt, azonban az árfolyam leértékelődése - első körben az importált termékek áremelkedésén keresztül - az inflációt is emeli, "ami a monetáris döntéshozókat is szigorúbb kamatpolitika irányába terelheti".

Az MNB inflációs jelentéséről közölt összefoglaló cikkeink:Kapcsolódó cikkünk2011.09.22Új előrejelzéssel rukkolt elő az MNB: minden romlott az országban2011.09.22Kevés lehet a megszorítás: nem jön össze jövőre a hiánycélPortfolio.hu: Mind növekedési, mind inflációs előrejelzését jelentősen rontotta a jegybank a 2012-es évet illetően. Mi áll az elmozdulás hátterében?...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés