Gazdaság

Sokba fog fájni a megígért fegyelem

Épphogy csak túl van a kormány a 2012-es költségvetés elkészítésén és utolsó pillanatban történt "újratervezésén", még nagyobb feladatot kell teljesítenie: hitelesen be kell mutassa a nemzetközi szervezeteknek és a hitelező befektetőknek, hogy képes tartósan alacsony szinten tartani a költségvetés hiányát. Főleg, ha hozzá akar jutni az új, biztonsági hálóként szolgáló nemzetközi hitelkerethez. Már most látható, hogy ennek érdekében több száz milliárd forintos (többlet)megtakarítást kell összehozzon jövőre azok után, hogy idén levezényli a példátlanul magas, 1500-1700 milliárd forintos költségvetési kiigazítást.
"A főtárgyaló (Fellegi Tamás) meg fogja erősíteni azt a kormányzati vállalást is, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz" - nyilatkozta Orbán Viktor az MTI-nek adott interjújában. Ezzel a miniszterelnök megerősítette a kormány vállalását (ami a tavaly tavasszal bemutatott konvergencia programban és Széll Kálmán Tervben is szerepel): tartósan 3% alatti hiánnyal terveznek.

Az EU-IMF-tárgyalások fényében ez a vállalás egyáltalán nem újdonság, hiszen a nemzetközi szervezetek minden bizonnyal el is várják majd Magyarországtól a fegyelmezett költségvetési gazdálkodást az új hitelkeretért cserébe.

Sokba fog fájni a megígért fegyelem
A tavalyi évet megmentette a nyugdíjpénztári vagyon, mivel a több ezer milliárd forintos nyugdíjvagyon elszámolása nélkül közel 7% lett volna a 2011-es költségvetés GDP-arányos hiánya. A kormány első körben egy 1400 milliárd forintos (három pakkból álló) csomaggal akarta rendbe rakni a költségvetést 2012-ben, azonban decemberre belátta, hogy ez nem lesz elég. Ezért egy további, 320 milliárdosnak beharangozott, de a valóságban megközelítőleg 120 milliárd forintot kitevő intézkedéssorozatot ismertetett.

Sokba fog fájni a megígért fegyelem
Ez azonban csak a történet egyik fele. A nemzetközi szervezetek és a befektetők ugyanis azt várják el, hogy a kormány mutassa be: hogyan tudja tartósan 3% alatt tartani a költségvetés hiányát (és ezzel csökkenő pályán tartani az államadósságot), ennek kapcsán pedig a 2013-as folyamatokat figyelik árgus szemekkel. Az elmúlt heteken az is nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Bizottság is "erre lő" a túlzott hiány eljárás értékelése során.

Részben már ismerjük a kormány 2013-ra vonatkozó terveit: néhány intézkedés ugyanis szerepel a Széll Kálmán Tervben is, és közben azt is megígérte, hogy 2013-tól megszűnnek az ágazati különadók és lefeleződik a bankadó. A kiszivárgott hírek szerint a befektetői bizalom helyreállítása és a kiszámíthatóság érdekében az IMF el is várja a kormánytól, hogy tartsa magát korábbi, válságadókkal kapcsolatos ígéretéhez. Ezzel összesen 250 milliárd forint esik ki a költségvetés bevételi oldaláról jövőre az idei évhez képest.

Sokba fog fájni a megígért fegyelem
A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest elemzői legutóbbi, 2012-es költségvetés kockázatait bemutató anyagukban ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a 2013-ban keletkező kiigazítási többletigény eléri a 350 milliárd forintot. A 2012-ben életbe lépő intézkedések közül az egyszeriek természetesen 2013-tól ismételten megoldandó problémát hagynak maguk után - figyelmeztetett a KFIB a december végén ismertetett anyagában.

A KFIB elemzése arra is rámutat, hogy a kormány által 2013-ra vállalt 2,2%-os hiánycél eléréséhez több mint 700 milliárd forint egyenlegjavulás szükséges, ez a GDP 2,2%-ának felel meg (lásd: alábbi grafikon). Ha a 2012-re számszerűsített 386 milliárd kiigazítási igényt a kormány teljes egészében állandó intézkedésekkel oldaná meg (ami zárolás esetén nem biztosított), még akkor is további 350 milliárd forint lenne a kiigazítási szükséglet 2012 után.

Sokba fog fájni a megígért fegyelem
A kívülről érkező kockázatok

A KFIB szakértői összegyűjtötték azokat a kockázatokat, amelyek az előttünk álló években lényegesen ronthatják a költségvetés egyenlegét (és a költségvetésen kívülről érkezhetnek). Ezek a kockázatok együttesen nagy valószínűséggel jelentős egyenlegromlást fognak okozni a következő 2-3 évben - figyelmeztetnek. A külső kockázatok legutóbbi példája az Európai Bizottság hétfői döntése, amivel a Malév számára nyújtott állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot Brüsszel.

Vannak belső aknák is Közben nem szabad azokról a kockázatokról sem megfeledkezni, amelyek az intézkedések végrehajtását övezik (így például, hogy a kormány végig tudja-e, vagy akarja-e majd vinni az 1700 milliárdos megszorító csomagját). Már most látszik ugyanis, hogy a tavaly tavasszal bejelentett reformcsomag 2013-ra vonatkozó részében lesznek elmaradások: nemrég a kormányzat részéről is elismerték, hogy 2013 január 1-jétől nem indul Magyarországon a használatarányos útdíj. Ezzel a reformcsomagból kiesett egy 100 milliárd forintos megtakarító intézkedés, amit valahonnan pótolni kell. Ugyanígy elmaradás mutatkozik a kormány másik, szintén a Széll Kálmán Terv keretében vállalt intézkedésében: csúszik ugyanis a közösségi közlekedés integrációját célzó Nemzeti Közlekedési Holding létrehozása. Az eddig kiszivárgott információk szerint azonban az IMF ragaszkodni fog a közösségi közlekedés területén a reformintézkedések végigviteléhez, ezért elképzelhető, hogy a kormány gyorsításra kényszerül ezen a területen.Sokba fog fájni a megígért fegyelem
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél