Előfizetői tartalom

Uniós szigor: Magyarországnak is sokat kell még tennie

Több hónapig tartó előkészítés, éjszakába nyúló egyeztetések, és éles viták után 25 tagállam múlt pénteken aláírta az új uniós paktumot. Az Európai Unió vezető döntéshozói szerint a szigorúbb költségvetési szabályokkal és szorosabb gazdasági együttműködéssel új időszámítás kezdődik Európában. A különszerződéstől azt is remélik, hogy megelőzhetőek lesznek a Görögországéhoz hasonló esetek, a paktum sikeressége viszont csak akkor bizonyosodik be, ha minden aláíró fél tartja magát az elvárásokhoz. Magyarország számára egy biztos: szigorúan tartani kell az előírt hiánycélokat, 2013-ra 350-400 milliárd forintnyi egyenlegjavulást kell teljesíteni.

Több uniós csúcstalálkozó és a piacok sorozatos figyelmeztetései kellettek hozzá, de végül az Európai Unió (elsősorban természetesen az euróövezet) egy újabb lépéssel került közelebb a fiskális unióhoz. A 2013. január elsején életbe lépő új szerződés (pdf.) alapvetően három részből áll, egyrészt az új költségvetési szabályokat tartalmazó paktumból, másrészt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés