Előfizetői tartalom

Ma kiderül, inflációs célt követ-e a jegybank

Augusztusi kamatcsökkentése után mai ülésén újra lazíthat a monetáris tanács. A szeptemberi döntés azonban többet mutathat annál, mint hogy a külső tagok megint leszavazzák-e a belsőket. Ezúttal ugyanis a döntéshez rendelkezésre áll a jegybanki stáb - vélhetően jócskán megemelt - új inflációs előrejelzése, ami mellett a kamatcsökkentés akár értelmezhető úgy is, hogy a jegybank megszegi a törvényben előírt mandátumát.

A címben tett kissé provokatív állításunk csak megszorításokkal érvényes, de kétségtelen, hogy a mai kamatdöntésnek a szokásosnál nagyobb lehet a tétje. Hogy ezt megértsük, érdemes kicsit visszatekinteni. Új szempontok A jegybank a válság előtt (2001-től) viszonylag tiszta inflációs célkövetést folytatott, még akkor is, ha ennek hatékonyságát nagyban rontotta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés