Előfizetői tartalom

Félszemű kalózok kezében az ország

A magyar gazdaság ma annak köszönheti a viszonylagos nyugalmat az európai adósságválság közepén, hogy ömlik a pénz a feltörekvő országok államkötvénypiacaira - köztük a hazaira is. Ennek egyik alapvető fundamentális oka az, hogy az alacsony növekedéssel, hatalmas adósságállománnyal (és alacsony kamatokkal) jellemezhető fejlett országhoz képest csábító befektetési terepnek tűnhet egy olyan térség, ahol az államadósság pályája fenntarthatóbbnak látszik. És hogy miért látszik fenntarthatóbbnak? Mert alacsonyabb az adósság szintje és magasabb a gazdasági növekedés. Általában. Csak nálunk nem.

Kis nyitott ország vagyunk, alapvetően a külső környezet változásai befolyásolják a sorsunkat - hangzik el gyakran, és attól, hogy ez közhely, még igaz. Különösen helytálló ez a mai helyzetre, amikor a feltörekvő régió kötvénypiacaira tulajdonképpen válogatás nélkül áramlik a pénz. A befektetők nem sokat vacakolnak: ha jó kedvük van, akkor szívesen megveszik az argentin...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés