Előfizetői tartalom

Pleschinger: Lemondhatunk a bankadó egy részéről (Interjú)

A kormány eddig a túlzott deficit eljárás alóli kikerülésre fókuszált, véráldozatok árán, de el tudta érni a fiskális stabilitást. Az IMF szempontjai ezalatt valóban háttérbe szorultak - ismerte el az elmúlt két hónap eseményei kapcsán a Portfolio.hu-nak adott interjújában Pleschinger Gyula. A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára előrevetítette, hogy a kormány ezek után a növekedésre összpontosít. Ennek keretében például a minisztérium dolgozik a bankadóból adható kedvezmények átstrukturálásán, annak a részleteit vizsgálja, hogy mennyi bankadóról mondhat le a kormány. Az NGM államtitkára továbbra is úgy gondolja, hogy hasznos lenne Magyarország számára egy IMF-megállapodás. Hangsúlyozta továbbá, hogy az állam nem mondhat le és nem is kíván lemondani a nemzetközi piacokon való kötvénypiaci megjelenésről. Az eladósodott vállalatok megsegítése kapcsán nem kell tartani újabb "végtörlesztési" konstrukciótól és alaptalan az a félelem, hogy a kormány egy önkormányzattól átvett adósságot ne fizetne vissza teljes egészében.

Lépéseket tervez a kormány a bankok számára. Portfolio.hu: Jelenleg a külső megfigyelők számára az érzékelhető, hogy újra elakadtak az EU/IMF-párossal zajló tárgyalások. Kinek a térfelén pattog most a labda? Mikor és miért folytatódhatnak a tárgyalások? Pleschinger Gyula: Tavaly november óta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan konzultálunk a nemzetközi szervezetekkel....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés