Előfizetői tartalom

Egy kis ország miatt tör ki újra az euróválság?

Pont mikor már a befektetői hangulat lenyugodni látszott, és újra bíztatóvá kezdett válni az eurózóna jövője, egy újabb fenyegető veszélyre hívják fel a figyelmet a Morgan Stanley elemzői. Ciprus várhatóan egy 10-15 milliárd eurós mentőcsomagra szorul, hogy újratőkésíthesse bankjait, ezzel pedig GDP arányosan 140% fölé emelkedik 2015-re államadóssága. Ez fenntarthatatlan pályát jelent, ami újra próbára teheti a görög tűzfalat. Adósságátstrukturálás azonban a tovább fertőzéstől való félelem miatt mégsem valószínű. A rendszerszintű kockázat fényében, inkább egy (esetlegesen gáztartalékokkal fedezett) mentőcsomag várhat Ciprusra.

A szigetország több ívben is balszerencse áldozata volt az utóbbi években. 2011-ben egy orosz lőszerraktár felrobbanása súlyos károkat okozott, tönkretéve az ország legjelentősebb villamos erőművét. Ezt követően bankjaik, abban a szerencsétlen helyzetben találták magukat a szuverén adósságválság idején, hogy hatalmas kitettségeik voltak Görögország felé. A görög...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés