Előfizetői tartalom

Megúszhatná a kormány az újabb csomag bejelentését

Az Európai Bizottság legutóbbi Magyarországgal kapcsolatos előrejelzése alapján sokan szinte biztosra veszik, hogy hamarosan újabb költségvetési kiigazító csomagot jelent be a kormány. Ezt pedig már Varga Mihály állíthatja össze nemzetgazdasági miniszterként. Elképzelhető azonban az a forgatókönyv is, hogy a kormány nem dönt újabb megszorításokról. Más uniós tagállamok példái alapján ugyanis lenne lehetősége haladékot kérni a túlzott deficit eljárásban. Ha ezt az utat választaná a magyar gazdaságpolitika, ez nem azt jelentené, hogy Brüsszeltől felhatalmazást kap a költekezésre.

Ismét szakadék tátong a magyar kormány és az Európai Bizottság költségvetési hiányprognózisa között. Ahogyan Varga Mihály fogalmazott: lassan hagyomány lesz, hogy minden évnek úgy futunk neki, hogy az Európai Bizottság vitatja az adott év kormányzati prognózisát. Brüsszel ugyanis a téli prognózisában nominálisan megközelítőleg 200 milliárd forinttal (GDP-arányosan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés