Előfizetői tartalom

Ez lenne Matolcsy csodafegyvere?

Matolcsy György korábban kiszivárgott tervei szerint egy kettős kamatrendszert szeretne létrehozni itthon. Az irányadó rátánál alacsonyabb hitelnyújtással a bankok hitelezési hajlandóságán szeretne javítani. A "finanszírozás a hitelezésért" (FLS) módszerét Angliában 2012 augusztusától vehetik igénybe a bankok, ugyanakkor a jelenleg megjelent eredmények szerint a módszer nem igazán növelte bankrendszerük hitelkínálatát. Magyarországi alkalmazása esetén is fellépnének a náluk meglevő gátló tényezők. Sőt itthon egy ilyenfajta agresszív monetáris lazításnak megfelelő lépés, a pénzügyi stabilitás miatt, jelentős kockázati tényezővé is válhat.

Az egész ötlet az eurózóna válságának következményeiből ered. A válság következtében létrejött erős kockázatérzékenység a bankrendszert is érintette. A bankok hitelezési kedve három fő ok miatt szorult vissza jelentősen. Egyrészről a hitelállományuk átlagos kockázati besorolását szerették volna javítani szigorúbb feltételek kiszabásával. Másrészről a megváltozott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés