Előfizetői tartalom

Szegény ország szenved

Európa ma három válságban van egyszerre: fizetési mérleg válságban, szuverén adósságválságban és bankválságban. Míg az utóbbi kettő megoldására több lépést is tettek már a döntéshozók, az egyensúlytalanság problémája kevés figyelmet kapott. A déli országok elvesztették versenyképességüket, ezért vagy egy belső vagy egy külső leértékelésen kell keresztül menniük. A helyes választás nem egyértelmű, de a jelenlegi politikai hangulat a belső leértékelést vetíti előre, mely ezen országokban deflációval és recesszióval fog járni - mutat rá az EEAG (European Economic Advisory Group) elemzésében.

Bár a globális egyensúlytalanságok problémaköre már régóta felkapott téma, ezen jelenség európai vonatkozása eddig nem kapott hangsúlyt. Ez nem is meglepő, hiszen az EU és az eurózóna folyó fizetési mérlege nagyjából egyensúlyban volt 1995 és 2011 között. Ez a teljes külső egyensúly viszont jelentős belső egyensúlytalanságokat rejtett, különösen Görögország...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés