Előfizetői tartalom

Hová lett a német csoda?

Bár Németország hamarabb heverheti ki a válságot az eurózóna többi országához képest, a hosszú távú növekedési kilátásai csalódást keltőek lehetnek. Idén fél százalékkal nőhet a német gazdaság, de nem számíthatunk gyorsuló gazdasági teljesítményre, a Bundesbank 1,25 százalékos potenciális GDP növekedést becsül, mely tovább csökkenhet a jövőben az elmaradó beruházások és a kedvezőtlen demográfiai változások következtében. További oka lehet a kedvezőtlen kilátásoknak az, hogy hiába érte kevesebb megszorítás a német lakosokat, fogyasztási szintjük továbbra is alacsony ahhoz, hogy jelentős növekedési tényezővé váljon. Ezt tetőzi, hogy a vállalati szféra további költségcsökkentést eszközölhet az elmaradó beruházásaikat követően. Ráadásul a szeptember 22-én következő választásokig könnyen háttérbe szorulhat a reformokra vonatkozó gazdaságpolitikai diskurzus és nem lehetünk biztosak abban sem, mely koalíció lesz képes kormányt alakítani - fejtették ki a Morgan Stanley szakértői az országgal kapcsolatos elemzésükben.

Először is, mi a helyzet a növekedéssel? Németország feltehetően megússza a recessziót idén, a tavaszi fellendülés majd egy fél százalékos GDP arányos növekedést hozhat. Ugyanakkor több okunk is van rá, hogy kedvezőtlen képet fessünk az ország hosszú távú helyzetéről. 2012 folyamán a német lakosság visszafogta fogyasztását és a tavalyi év eleje óta a vállalatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés