Előfizetői tartalom

Furcsa szárnyalás a piacokon - meddig tarthat?

Az elmúlt hetek fejlett piaci reálgazdasági adatait látva sokakat meglephet, hogy ekkora szárnyalás bontakozott ki április közepe óta a fejlett részvénypiacokon. A címben feltett kérdésekre a választ nem a friss makroadatokban, hanem egyéb fundamentális jellegű fejleményekben kell keresni. Alábbi elemzésünkben három főbb olyan tényezőt mutatunk be, amely megmagyarázza, hogy miért emelkedtek egyes vezető részvényindexek történelmi csúcsra. Ezek a tényezők egyébként abba az irányba mutatnak, hogy lehet még tere az emelkedésnek a következő időszakban. Az elemzésben azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az utóbbi hetekbeli mozgások intenzitása miatt megnőtt az esélye a gyors, rövid távon bekövetkező korrekciónak. Azokat a tényezőket is összegezzük végül, amelyek bekövetkezése esetén egy ilyen korrekció nem csak átmeneti, hanem valószínűleg tartós lenne.

Reálgazdaság vs. részvénypiacok Április közepén még sokan globális növekedési aggodalmakról beszéltek a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, hiszen mind a kínai, mind az eurózónás, mind az amerikai beszerzési menedzser indexek gyengébbek lettek a vártnál. Emellett más konjunktúra-indikátorok is (pl. német Ifo-index) növelték azt a veszélyérzetet a befektetőkben, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés