Előfizetői tartalom

Másfél éves csúcson az államadósság

Portfolio
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2013 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -2,3 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 82,2 százalékát érte el 2013 első negyedévének végén. Az adósságot az első negyedévben a forint árfolyamváltozása 468 milliárd forinttal, a nettó adósságfelvétel pedig 491 milliárd forinttal növelte. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2013 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,5 százalékát érte el. Az NGM közleményt adott ki az adósságráta másfél éves csúcsra emelkedése kapcsán, amelyben azt hangsúlyozta, hogy csak átmeneti emelkedésről van szó.

A megugró államadósság-ráta azt mutatja, hogy a tartósan fenntartható pályához nem elegendő a költségvetési hiányt alacsony szintre vinni, a gazdasági növekedés, az árfolyam (és a kamatszint) is jelentős hatással van a dinamikára. Az első negyedévben ugyan már mutatott némi élénkülést a gazdaság, ám ez nem tudta kompenzálni, hogy a forint árfolyama gyengült, illetve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés