Gazdaság

Még alacsonyabb alapkamatot várnak az MNB-től Londonban

MTI
A jelenlegi enyhítési ciklusban 3,50 százalékig is csökkenhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata anélkül, hogy a forintárfolyam megsínylené - vélekedtek új, felülvizsgált előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
Még több külföldi reakciót olvashatnak a Portfolio.hu angol oldalán, ide kattintva.

A Nomura globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott vezető elemzője, Peter Attard Montalto közölte: a ház az általa eddig jósolt 4,00 százalékról csökkentette 3,50 százalékra az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisát, különös tekintettel arra, hogy a magyar jegybank már 4,50 százalékos alapkamatnál tart. Montalto szerint a piacok egyébként is már 3,50 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot áraznak, így a forintot valószínűleg nem mozgatják meg a további kamatcsökkentések, és a forintárfolyam a bejelentett likviditáspótló intézkedéseket is várhatóan elviseli.

A Nomura vezető londoni elemzője hangsúlyozta ugyanakkor: a cég továbbra is fenntartja előrejelzésének azt a központi elemét, hogy az MNB enyhítési ciklusa végső soron csak addig folytatódhat, amíg azt a piac engedi. A citybeli elemzői közösségben meglehetősen eltérő előrejelzések vannak forgalomban az enyhítési folyamat lehetséges végpontjáról, éppen a piaci kondíciók megítélésbeli különbségei miatt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a várakozásoknak megfelelő, 0,25 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentés után annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a változatlanul jelentős devizaadósság-teher miatt korlátozottabb a további enyhítési mozgástér, "mint azt sokan gondolják", és a piac "túlbecsüli" a kamatcsökkentések lehetséges mértékét.

A ház vezető elemzője, William Jackson a kamatdöntés utáni értékelésében felidézte, hogy több más nagy londoni ház 3,50-3,75 százalékos alapkamatig folytatódó MNB-kamatcsökkentést vár. A Capital Economics szakértője azonban közölte, hogy a cég a következő hónapokban még két MNB-kamatcsökkentést elképzelhetőnek tart ugyan, 4,00 százalékos kamatszintig, de várakozása szerint - mindenekelőtt az euróövezeti válság újbóli fellángolásának fenyegetése miatt - valószínűbb, hogy a befektetői hangulat az év későbbi szakaszában elromlik, mint az, hogy nem. Ha ez a fordulat bekövetkezik, a Capital Economics szerint az MNB az enyhítési ciklus leállítására, sőt akár visszafordítására is kényszerülhet.

A JP Morgan londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői ugyanakkor azt jósolták, hogy a magyar jegybank az idei év végére 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát. A JP Morgan szakértőinek megítélése szerint a reálkamat az inflációs ráta figyelembe vételével még mindig magas, csaknem 3 százalék, jóllehet ez a ház várakozása alapján az év végéig 1 százalék környékére csökken. Ez is azonban jórészt a 2012 végén mért jegybanki reálkamatnak felelne meg - hangsúlyozták a JP Morgan londoni elemzői.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as