Előfizetői tartalom

Leáll a pénznyomda - Kiknek kell igazán aggódniuk?

Az elmúlt hetekben az egyik legfontosabb témává vált a globális pénz- és tőkepiacokon, hogy az amerikai jegybank mikor és milyen ütemben állíthatja le a tavaly ősz óta gőzerővel üzemelő pénznyomdáját, azaz eszközvásárlási programját. Amint kétrészes elemzésünk múlt csütörtöki részében bemutattuk: már eddig is jelentős pénz- és tőkepiaci mozgások alakultak ki a fejlett részvény- és kötvénypiacokon. Mai elemzésünkben azt járjuk körbe, hogy mely országok és eszközosztályok voltak az igazán nagy nyertesei eddig az olcsó pénz korszakának, és részben emiatt, részben makrogazdasági adottságaik miatt mely területeken van nagyobb esély a korrekcióra. Amint bemutatjuk: a magyar piacok nem feltétlenül az eddig beáramlott tőke mennyisége miatt lehetnek veszélyben, hanem sokkal inkább az ország gazdasági-pénzügyi sérülékenysége miatt. Mai elemzésünk főbb megállapításai: - az emelkedő amerikai hozamkörnyezet a fejlett és feltörekvő kötvény-, illetve részvénypiaci tőkeáramlási folyamatokban, valamint a devizaárfolyamokban lényeges változást hozhat - az eddigi igen erős globális befektetői hozaméhség várhatóan csillapodik, illetve a következő időszakban valószínűleg jobban megvizsgálják majd a befektetők a vásárlandó eszközök fundamentumait - az eszközosztályok közül valószínűleg a fejlett és fejlődő részvénypiacok, valamint a magas kamatozású európai és amerikai vállalati kötvénypiacok vannak a legnagyobb veszélyben - az egyes fejlett piaci országok közül az elmúlt évekbeli erőteljes kötvénypiaci tőkebeáramlás esetleges megfordulása miatt Mexikó, Lengyelország, Csehország, Dél-Afrika, Törökország és Dél-Korea lehet a legveszélyeztetettebb, míg részvénypiaci értelemben Dél-Korea, India, és Brazília állnak a rangsor elején - makrogazdasági szempontból a gyengébb külső/belső egyensúlyi pozícióban lévő országok vannak nagyobb veszélyben, így a kelet-közép-európai térségben Ukrajna, Törökország, Románia - Magyarország esetén a magas állam- és külső adósság, a magas refinanszírozási igény, illetve a gyenge gazdasági növekedés a leggyengébb pontok - ezeknek a gyenge pontoknak a jelentőségét a globális likviditásbőség eddigi időszaka elfedhette, de a következő időszakban ez is változhat.

Nagy változások indultak a piacokon Amint kétrészes elemzésünk csütörtöki részében bemutattuk: az Egyesült Államok a nulla százalék közeli állampapírpiaci hozamkörnyezet vége felé halad, és a pénznyomtatási program befejezése lendületet adhat a dollárnak. Ezek a tényezők együttesen jelentős változásnak számítanak mind a fejlett, mind a feltörekvő pénz- és tőkepiacok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés