Gazdaság

Draghi bizakodó, de a piacok aggódnak

Portfolio
Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke elmondása alapján megbízik a német alkotmánybíróságban, akik a hét folyamán a központi bank kötvényvásárlási programjának legitimitását vizsgálják. Ha elmarasztaló döntés is születik, az vélhetően csak szeptembertől lépne érvénybe. A piaci reakciók ugyanakkor azt tükrözik, hogy már most aggódnak a korábban kulcsszerepet betöltő kötvényvásárlási program elvesztése miatt.
"Teljesen megbízom a német alkotmánybíróság függetlenségében, továbbá biztos vagyok abban is, hogy kellő körültekintéssel járnak majd el. Minden oldalról kellően el vannak látva tanácsokkal, amik fényében kiegyensúlyozott döntés születhet" - mondta el Mario Draghi a német ZDF televíziónak. A konklúzió és a döntés kapcsán ugyanakkor nem bocsátkozott találgatásokba.

Az EKB tavaly létrehozott kötvényvásárlási programja (Outright Monetary Transactions program - OMT) pontosan akkor jött létre, amikor az eurozóna szétesésének a legnagyobb valószínűséget tulajdonította a piac. A máig még nem használt program potenciálisan vég nélküli kötvényvásárlást tenne lehetővé a bajba jutott országok állampapírpiacán. Draghi elmondása alapján, ezen országokban jelentős előrelépés történt, ami szükségtelenné tette, hogy eddig akár egyetlen eurót is költsenek a program keretében.

A ma reggeli meghallgatás óta az euró dollárhoz viszonyított árfolyama alig változott. A reggeli ülés után 9 óra 24 perckor 1,326 dollárt ért egy euró. Ugyanakkor a Stoxx Europe 600 index 0,8 százalékot esett, 292,77 pontos szintre.

Draghi bizakodó, de a piacok aggódnak
Draghi elmondása alapján, ha valaha használják is az OMT-t, csak arra lesz szükség, hogy a hozamgörbének azon részén avatkozzanak be, ahol a fundamentumoktól egyértelműen eltérő jelenséget látnak. "Senki sem akar olyan magas spread-eket látni, hogy a szereplők már egyenesen az euró fenntarthatósága kapcsán veszítsék el a bizalmukat" - tette hozzá az elnök. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem fognak olyan országok esetében interveniálni, ahol egyértelműen az ország szolvenciája a kérdéses. Jens Weidman, a Bundesbank elnöke szerint (aki az OMT ellen szavazott) ugyanakkor a program a jelenlegi keretei között már túl közel van ahhoz, ami a kormányok direkt finanszírozását jelenti.
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
foldgazgetty