Gazdaság

Így Varga csomagja is nagyobb

Ha a Parlament csütörtöki ülésén elfogadja Varga Mihály legújabb adójavaslatát, akkor a nemzetgazdasági miniszter múlt hétfőn bejelentett második csomagja mintegy 30 milliárddal nagyobb lehet az idei évre. Idén bő 100 milliárd forinttal javíthatja a költségvetést a csomag.
Úgy tűnik, hogy a kormány mindenáron beszedi a bankoktól elvárt összeget, hogy - ahogyan a zárószavazás előtti módosítóban szerepel - a bankok "eredeti vállalásuknak megfelelően járuljanak hozzá kötelezettségükhöz". A szerdai módosítások alapján nem a 7%-os banki "különadóval" teszi ezt meg, hanem egy egyszeri pénzügyi tranzakciós illeték befizetéssel.Ezzel a csomag bruttó költségvetési hatása a korábban számolt 82 milliárd forint helyett 110 milliárd forint lehet 2013-ban. A költségvetési hatást csak becsülni tudjuk, mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium ezúttal - a korábbi gyakorlattal ellentétben - nem részletezte az egyes intézkedések várható hatását. Indoklása szerint "a pontosabb hatásokról az Országgyűlés döntése után célszerű tájékoztatást adni, tekintve, hogy az intézkedések eredményeképp realizálható többletbevétel alakulását a Parlament döntése határozza meg".

Az pedig már bevett gyakorlat, hogy az intézkedések mögött meghúzódó hatásvizsgálatot nem közli a tárca.

Így Varga csomagja is nagyobb
A Parlament csütörtöki ülése 10 órakor kezdődik és a határozathozatalok között a képviselők (a záróviták után) elfogadhatják az "Egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatot, valamint a 2013-as költségvetés idei 5. módosítását is, ezek keretében pedig a legújabb adóváltozást is.

Ha a honatyák holnap elfogadják Varga második csomagját, akkor ez lesz a hetedik csomag a sorban, amelyik a 2013-as költségvetést érinti.

Így Varga csomagja is nagyobb
Mi is történt?

A szerdán beterjesztett zárószavazás előtti módosítás keretében a kormány gyakorlatilag egyszeri tételként beszedi a várható elmaradást a pénzügyi tranzakciós illeték esetében, visszamenőlegesen. Ebből a szempontból más szektorok is aggódva figyelhetik a kormány legújabb adóváltoztatásait (telekomadó, közműadó, energiaszektor jövedelemadója).

Az is érdekes továbbá, hogy a legújabb módosítás csak a bankok esetében vár el egyszeri pótlólagos befizetést, a Magyar Államkincstár mentesül ez alól. Pedig számításaink szerint az államkincstári körben is harmadával kevesebb illetékbevétel teljesült az időarányos előirányzathoz képest.

Így Varga csomagja is nagyobb
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development