Gazdaság

Lesz. Nem lesz. Mégis lesz!

Vegyes fogadtatásra talált a kormány nyári uborkaszezonban beharangozott intézkedése, a pedagógusoknak szánt béremelés. Egyesek azon csodálkoznak, hogy mégis hogyan fér bele ez a kiadás az idei költségvetésbe, mások pedig épp azt róják fel, hogy korábban ennél többet ígért a kormány. Mindez azért fordulhatott elő, mert az - egyébként el nem vitatható - béremelés is a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika foglya lett.
"Nagyobb béremelésről volt szó, a kormány nem ezt ígérte". "Hogy fér ez a költekezés bele, miközben a kormány a hiánycsökkentésre összpontosít" - egymásnak ellentmondó értékelések a kormány legutóbbi intézkedésével, a pedagógus-béremeléssel kapcsolatban. Ezek alapján úgy tűnik, hogy mindenkit meglepett a kormány.

Hogyan fordulhatott elő ez? Adódik a válasz: a kiszámíthatóság a pedagógus-életpályamodell bevezetésének esetében sem volt elsődleges szempont, sajnos. Pedig ha van olyan kormányzati intézkedés, melynek indokoltságát nehéz megkérdőjelezni, az épp a pedagógusoknak szánt béremelés.

Lesz. Nem lesz. Mégis lesz!
A kormány ugyanis nehezen követhető módon, éles fordulatokkal tarkítva, egymásnak ellentmondó magyarázattal hozta meg döntését a béremelésről. Tavaly ősszel, a 2013-as költségvetés eredeti változatában szerepelt az életpályamodell idén szeptemberi elindítása, ám ez nem sokáig maradt érvényben. A béremelés ugyanis a kormány tavaly őszi megszorításainak első hullámában elveszett, és 2014-re tolták annak végrehajtását. Tavasszal már megjelent a kormányzati kommunikációban, hogy elképzelhető az idei pedagógus-béremelés, végül júliusra dőlt el, hogy mégis idén indul az életpályamodell. Vagyis: lesz, nem lesz, még is lesz, de nem akkora - röviden így lehetne leírni ezt a folyamatot. Ezek alapján nem csodálkozhatunk azon, ha valaki időközben elveszíti a fonalat.

Hasonlóképp könnyen el lehetett veszíteni a fonalat az adóemelő intézkedések szükségességével kapcsolatban is. Kezdetben úgy tűnt, hogy nincs is rájuk szükség, majd mégis kell a túlzottdeficit-eljárás miatt. Mostanra pedig úgy változott az indoklás, hogy a béremelés fedezetét szolgálják a megszorítások. Vagyis beigazolódtak azok a feltételezések, hogy az adóemelésekkel a kormány a "költekezésnek" ágyazott meg.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a béremelés elhalasztását és végül az adóemeléseket megint az Európai Unió elvárásaira és sorozatos kifogásaira (a kormányénál magasabb hiányelőrejelzésre) lehet fogni. A valóság azonban az, hogy a túlzottdeficit-eljárás keretében nem fenyegetett pénzügyi szankció (ennek veszélye tavaly júniusban elhárult), arról volt szó, hogy a kormány tavaly ősz óta folyamatosan két fontos céljának teljesítése között vívódott: az EDP-eljárás megszüntetése és a béremelés között. Alapvetően ez okozta a pedagógus-béremelést és az adóemeléseket övező bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot.

Lefelé a lejtőn

Nemcsak a kiszámíthatóság hiányára mutatnak rá ezek a lépések, hanem a transzparencia hiányára is. Az elmúlt hónapok jellemző tendenciája ugyanis, hogy romlik a költségvetési politika, illetve tervezés átláthatósága: a Nemzetgazdasági Minisztérium már az egyes költségvetési intézkedések hatását sem közli, az pedig már nem is kirívó, hogy a mögöttes háttérszámításokat és hatásvizsgálatokat sem ismerteti.

A legutóbbi bejelentések is megerősítik azt a korábbi feltételezésünket, hogy a kormány szükség esetén mindig talál forrást azokra a költségvetési célokra, amelyeket fontosnak tart. Az is újra bebizonyosodott, hogy a kormány szigorúan tartani fogja magát a 3% alatti deficithez. Mindezzel pedig az is biztosnak tűnik, hogy a költségvetési "csomagolósdi" a jövőben is velünk marad.
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
iránrohani0922