Gazdaság

Megérkezett az IMF "búcsúlevele"! (2.)

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletvezetőjének, Iryna Ivaschenkónak a megbízatása augusztus végén lejár és a Valutaalap nem fog új illetékest keresni Magyarország esetében - reagált az IMF közleményben a Portfolio.hu megkeresésére.
A Portfolio.hu azok után kereste meg a Nemzetközi Valutaalapot, hogy Matolcsy György jegybankelnök levelet írt az IMF vezérigazgatójának azzal kapcsolatban, hogy kezdeményezi a Valutaalap budapesti képviseletének bezárását.

A Nemzetközi Valutaalap részéről Ángela Gaviria szóvivő közleményében elismerte, hogy Christine Lagarde hétfőn megkapta Matolcsy György MNB-elnök levelét. "Mivel Iryna Ivaschenkónak, az IMF magyarországi képviseletének vezetőjének a megbízatása augusztus végén lejár és az IMF jelenléte az egyes tagországokban az ország hatóságainak meghívására történik, a Valutaalap nem keres utódot" - áll a közleményben, amellyel lényegében eldőlt, hogy augusztus végén bezár a magyarországi IMF-képviselet.

Az IMF rövid közleményének végén feltünteti az ilyenkor szokásos zárómondatot, miszerint "a jövőben az IMF folytatni kívánja a Magyarországgal kapcsolatos együttműködést a rendszeres kétoldalú megbeszélések keretében, mint más országok esetében is".

Miért dönt így a kormány?

Elsősorban politikai célja van annak, hogy a kormány amennyire tudja, igyekszik elvágni az IMF-hez fűződő szálait. Ezt szolgálja a 2008-as hitel előtörlesztése és a budapesti iroda bezárásának kezdeményezése is. Ahogyan arra rámutattunk: az előtörlesztéssel a nem piaci alapú IMF-hitelt magasabb forrásköltségű, piaci alapú forrásokkal cseréli le az állam, ami teljesen természetes, az állam finanszírozási értelemben "saját lábra állásának" velejárója. Mivel azonban a magasabb kamatú forintalapú források nincsenek "megpántlikázva" (azaz nem ismert, hogy melyik időpontban milyen kamatszint mellett felvett forintforrásból törlesztette az állam az MNB-devizakonverziója segítségével a devizában esedékes tartozását), így nem lehet megmondani azt, hogy a törlesztések a kamatok szintjén mennyi többlet költséggel járhatnak.

Az IMF "kizavarása" politikai tőkét jelenthet a kormánypártoknak. A Medián múlt héten megjelent felmérése ugyanis épp azt mutatta: a teljes népesség körében a válaszadók 46%-a véli úgy, hogy a Nemzetközi Valutaalappal szemben kell a kormánynak megvédenie az ország érdekeit.

Megérkezett az IMF


Megérkezett az IMF
Thanos Arvanitis, az IMF delegációjának vezetője és Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője érkeznek a belvárosi Bankcenter épületéhez, amelyben a Valutaalap budapesti képviselete is található.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump