Gazdaság

Mit mondhat ma Matolcsy?

Weinhardt Attila
Feltehetően a kora nyáron látott jelentős magyar pénz- és tőkepiaci kilengések, illetve az azóta látott kamatpiaci várakozások vezettek odáig, hogy a mai kamatdöntő ülés után először tartson sajtótájékoztatót Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Az viszont nem egyértelmű, hogy milyen üzenettel készül a piaci szereplők felé. Az alábbiakban két lehetséges forgatókönyvet vázolunk fel a délután elhangzó üzenetek tartalmával kapcsolatban.
Mi vezethetett Matolcsy mai megszólalásához?

A júniusi jelentős globális pénz- és tőkepiaci kilengések oda vezettek, hogy a magyar kamatpiac napok alatt teljesen kiárazta az összességében radikális további kamatcsökkentések esélyét. Aztán ahogy külföldön is múlt a vihar és három magyar jegybankár is a további kamatcsökkentés lehetőségéről beszélt, úgy kezdett újra kamatvágásokat beárazni a piac. Most ott tartunk, hogy a mára várt újabb 25 bázispontos vágás után (4%-ra csökkenne az alapkamat) még további egy hasonló lépést áraz a piac, igaz a Portfolio.hu júliusi elemzői felmérésének konszenzusa sorozatban már a negyedik egymást követő hónapra azt adta, hogy 4%-nál megáll majd a Magyar Nemzeti Bank.

Mit mondhat ma Matolcsy?
Igény a tisztánlátásra

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti elemzői konszenzusok, illetve a piaci árazás nagyfokú bizonytalanságok mellett alakult ki. Ezt jól jelzi például az, hogy a legutolsó felmérésünkben már volt olyan elemző, aki év végéig az első kamatemelés (!) bekövetkezésére is számít az MNB-től, közben viszont olyan elemzések is napvilágot láttak, amelyek 2,5-3%-ig eső alapkamatot vázolnak. A magyar eszközárak nyár elején látott mértékű kilengései, illetve ez a mértékű "széttartás" a kamatvárakozásokban jól rámutatnak arra: a piac igényli a tisztábban látást, azaz azt, hogy az eseti jelleggel megjelenő interjúkon, illetve a kamatdöntési közlemények végére illesztett egymondatos utalásokon túl bővebb iránymutatást is kapjon a jegybank kamatdöntési keretrendszeréről.

Ezeket az egymondatos utalásokat egyébként nagyjából úgy fordították le a piaci szereplők: addig vágja a kamatot a monetáris tanács, ameddig csak tudja, azaz amíg erre a piaci kondíciók lehetőséget adnak neki. Ez az értelmezés azonban valószínűleg egyre kevesebb fogódzót ad a piac különböző szereplői számára. A maival együtt ugyanis az MNB sorozatban már a tizenkettedik havi 25 bázispontos kamatvágáson lehet túl, és ha belegondolunk, akkor azok az érvek, amelyekkel az elmúlt hónapokbeli vágásokat indokolta a jegybank (alacsony inflációs kilátások, egyelőre gyenge növekedés, nincsenek különösebb pénzügyi stabilitási kockázatok), továbbra is érvényben vannak. Ilyen alapon pedig elméletileg valóban eljuthatunk odáig, hogy akár 2,5-3%-os alapkamatról beszéljünk.

Mit mondhat ma Matolcsy?
Nő a veszély

Az ennyire mélyre süllyedő kamatkörnyezet (illetve az 1% alá bukó előretekintő reálkamat) azonban nagy valószínűséggel jelentősen növelné a pénzügyi stabilitási kockázatokat, pontosabban annak a forgatókönyvnek az esélyét, hogy egy feszültebb nemzetközi piaci időszakban (pl. Fed eszközvásárlási programjának lassítása, kínai kemény földet érés) a piac már elégtelennek ítéli a magyar eszközárak által kínált prémiumot és esetleg egy súlyosabb megrázkódtatás éri például a forintot. Közben pedig a kormány által tervezett újabb devizahiteles mentőcsomag is hozhat még feszültséget a magyar piacokon, azaz növelheti a pénzügyi stabilitási kockázatokat.

Mit mondhat ma Matolcsy?
Mindezek kockázatával feltehetően a monetáris tanács is tisztában van, igyekszik elkerülni a nagyfokú piaci turbulenciát és ezért láthatja szükségét annak, hogy a kamatdöntések logikájába, illetve a várható kamatpályába nagyobb belelátást engedjen.

Két főbb megközelítés

Elképzelhető, hogy a monetáris tanács kétfajta megközelítés szerint is elkerülhetőnek látja az esetleges piaci turbulenciát, így végülis kétfajta jegybanki kommunikációra is érdemes felkészülni.

1. Az egyik megközelítés szerint úgy ítélheti meg, hogy a piacnak mindössze horgonyra van szüksége a várható kamatpályával kapcsolatban, azaz olyan jelzésekre, amelyek mentén tisztábban láthat a "meddig vághat még az MNB" kérdésre. Ezen megközelítés során Matolcsy György feltehetően jelzéseket küld a további kamatcsökkentésekre, de egyúttal hangsúlyozza azt is, hogy a jegybank óvatos és el szeretné kerülni a kamatok túlzottan mélyre vágását.

Ha belegondolunk, akkor ez a megközelítés nagyon hasonlít arra, amelyet éppen a hónap elején hirdetetett meg a Bank of England és az Európai Központi Bank, azaz az eddiginél pontosabb iránymutatással (forward guidance) a jegybank a számára leginkább kedvező irányba szeretné terelni a piaci kamatvárakozásokat.

2. A fenti célt, a túlzott piaci turbulencia elkerülését valószínűleg egy másik megközelítés szerint is elérhetné az MNB. Eszerint a jegybank bejelenti, hogy egy évnyi folyamatos kamatcsökkentés után most megáll, de ha a későbbiekben még lát rá lehetőséget, akkor nem zárja ki a további enyhítést. Ez a megközelítés az előzőnél jóval óvatosabbnak tűnik, de nem árt néhány tényezőbe belegondolunk. Először is abba, hogy egy év alatt már így is 7%-ról 4%-ra esett a magyar alapkamat (ami hatalmas változás, nagy sikerként tálalható és amit korábban senki sem tartott reálisnak), másrészt abba, hogy a formálódó kormányzati devizahiteles mentőcsomag, vagy egyéb külső ok valóban hozhat még feszültebb piaci periódust, harmadrészt pedig abba, ezzel a kommunikációval továbbra is hagy magának mozgásteret a további kamatcsökkentésekre az MNB. Ez pedig (némi erőfeszítéssel még) akár azzal az elmúlt hónapokbeli jegybanki kommunikációval is összhangba hozható, hogy nincs még vége a kamatcsökkentéseknek.

Éppen az utóbbi gondolat világít rá arra, hogy egy ilyen mértékű kamatcsökkentési ciklus után a jegybanki kommunikáció szerepe mostanra különösen fontossá vált Magyarországon. Az, hogy az eddigi kamatdöntések után nem került sor jegybankelnöki sajtótájékoztatóra, de ma igen, növeli a megszólalás súlyát, illetve még jobban célba juttathatja az üzenetet - feltéve, ha azt kellően jól sikerül megfogalmazni.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as