Előfizetői tartalom

Politikai cirkusz lesz az amerikai jegybankelnök-választásból?

Egyre nő a felhajtás az amerikai jegybank, a Federal Reserve elnöki posztjával kapcsolatban. Azt már biztosan tudjuk, hogy Ben Bernanke, jelenleg regnáló elnök nem kíván újabb turnust vállalni. Barack Obama amerikai elnök az egyik nyilatkozatában ki is jelentette, hogy nem fogja a jelenlegi elnököt újra jelölni. A piaci pletykák szerint ketten esélyesek a posztra. Az egyik Janet Yellen, jelenlegi Fed alelnök, a másik pedig Obama elnök korábbi gazdasági főtanácsadója és a volt pénzügyminiszter, Lawrence Summers. Annak ellenére, hogy Obama állítása szerint rengeteg szereplővel folytatott beszélgetéseket a poszt kapcsán és több új nevet is próbált felvetni, a piac továbbra is ezt a két nevet tartja esélyesnek. A felmért piaci konszenzus Yellen-t tartja esélyesebbnek, akit ráadásul több szenátor is támogat. Ugyanakkor Obama elnök korábbi nyilatkozatában kiemelten méltatta Lawrence Summerst, tehát több arra utaló jelet látunk, hogy az elnök vele jobban szimpatizálhat. Az utóbbi személy ugyanakkor meglehetősen megosztónak nevezhető, ráadásul egy kínos, nőket dehonesztáló elszólással is vádolják, ami Amerikában különösen érzékeny pontnak számít. Yellent tartja a piac többsége a legalkalmasabbnak, sőt egyesek szerint további előnyt is jelenthet már pusztán az a ritka tény, hogy nőről van szó. A döntés pár héten belül megszülethet.

Furcsa politikai hercehurca kezdődött az amerikai jegybankelnök-választás közeledtével. Bár több más fontos poszt választása is lesz a közeljövőben, mégis a Fed-elnök lehetséges személye került a fókuszba. Ennek lehetne az is az oka, hogy bizonyos kommentátorok az amerikai elnöki poszt után a Fed kormányzói posztját tartják a legbefolyásosabb szerepkörnek az Amerikai Egyesült...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés